A magyar-szlovák viszony is téma volt az EP-ben

2010.06.15. 00:21
A közép-európai árvizekkel és a magyar-szlovák viszonnyal foglalkozott több képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hétfőn este, napirenden kívül elhangzott felszólalásában.

Deutsch Tamás (Fidesz), a romániai magyar Tőkés László és Bauer Edit (szlovákiai Magyar Koalíció Pártja) elsősorban az árvízzel kapcsolatos szolidaritásra hívta fel a figyelmet. A másik téma kapcsán Mészáros Alajos (MKP) és Bauer Edit úgy vélte, a kettős állampolgárság megadása szimbolikus gesztus, semmilyen veszélyt nem jelent a környező országokra, míg a szlovák Sergej Kozlík szerint sérti az EU alapelveit, hogy a kormány nem is kíván tárgyalni a törvényről a szomszédos országokkal.

Deutsch Tamás azt hangoztatta: európai polgárok árvízzel sújtott milliói gyors döntéseket várnak. Az EP-ben el is készült egy határozati javaslat, erről már a héten dönteni lehet. "Elvárjuk, hogy az Európai Bizottság is hasonlóképpen gyors és hatékony eljárásban nyújtson megfelelő anyagi segítséget az újjáépítéshez" - tette hozzá a fideszes képviselő.

Bauer Edit szintén arra kérte az Európai Bizottságot: gyorsan mozgósítsa a lehetséges eszközöket, hogy a károkat mérsékelni lehessen. Az EU szolidaritása, a gyors cselekvés most különösen fontos - fűzte hozzá. Tőkés László is segítségre kérte az uniós intézményeket, és párhuzamot vont az árvíz és a térség kommunista múltja között. "Miközben széles körű összefogással az árvíz sújtotta területek megsegítésén fáradozunk, önkéntelenül is a volt keleti tömb kommunizmus sújtotta országaira gondolunk" - fogalmazott.

A szlovák-magyar viszonyt érintő felszólalások között Kozlík (LS-HZDS) úgy ítélte meg: figyelmeztető jelzés Európa számára az is, hogy a magyar politikai körök "kétségeket próbálnak kelteni" a trianoni szerződéssel kapcsolatban. Mészáros Alajos szerint túl kell lépni a trianoni diktátum jelentette példátlan igazságtalanságon, és el kell fogadni a helyzetet. Mint mondta, az új magyar kormány döntése a kettős állampolgárság megadásáról szimbolikus gesztus, amely a magyar nemzet összetartozását hivatott jelezni. Kérte, hogy tegyék ezt lehetővé feltétel nélkül az érintett polgárok számára.

Bauer Edit hozzátette, hogy a szlovák állampolgársági törvény hátrányos megkülönböztetést hozott. Egy sor munkahelyhez például a kettős állampolgárok nem juthatnak hozzá, azzal az indoklással, hogy biztonsági kockázatot jelentenek. Az állampolgárok ilyenfajta megbélyegzése teljes mértékben elfogadhatatlan.

Felszólalt napirend előtt Gyürk András (Fidesz) is, aki érthetetlennek nevezte, hogy a spanyol uniós elnökség alatt egyre többször hallani olyan hangokat, hogy az EU-nak felül kell vizsgálnia Kuba-stratégiáját. Kuba elnyomó diktatúra maradt, az EU-hoz való közeledésének továbbra is feltétele, hogy először a kommunista rezsim gyakoroljon gesztusokat, mindenekelőtt engedje szabadon a politikai foglyokat - szögezte le.

Jerzy Buzek EP-elnök egyébként ezen az EP-ülésen mutatott be két új magyar EP-képviselőt, a Schmitt Pál helyére lépő Pelczné Gáll Ildikót (Fidesz) és a Balczó Zoltán mandátumát átvevő Kovács Bélát (Jobbik).     Kedden Schmitt Pál megüresedett alelnöki helyéről is dönt az EP. A Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt Tőkés Lászlót jelölte erre a tisztségre.