Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Luxusbotrány a francia kormányban

2010.07.04. 21:43 Módosítva: 2010-07-04 23:20:04
Egy óra különbséggel lemondott vasárnap este a francia kormány két tagja: mindketten érintettek azokban a visszásságokban, pazarlási és összeférhetetlenségi ügyekben, amelyek az elmúlt hetekben robbantak ki a francia sajtóban.

Vasárnap két francia kormánytag is lemondott tisztségéről. Alain Joyadet fejlesztésügyi miniszter és a párizsi régió fejlesztéséért felelős államtitkár, Christian Blanc döntött a távozás mellett. A két politikus lemondását az államfő és a miniszterelnök is elfogadta.

Azután távoztak, hogy nyilvánosságra került: egyikük az adófizetők pénzéből bérelt magángépet, másikuk pedig drága szivarokat vett közpénzből.

Joyandet-t márciusban érték bírálatok, amikor 116 500 euróért (33 millió forint) bérelt magángépet, ahelyett, hogy menetrendszerinti járattal repült volna Martinique-re, ahol a haiti földrengésről tartottak tanácskozást. A múlt hónapban pedig azzal gyanúsították meg, hogy illegálisan szerzett engedélyt nyaralójának bővítéséhez az elegáns üdülővárosban, Saint Tropez-ben.

Blanc-nál az ütötte ki a biztosítékot, hogy kiderült: 12 ezer eurót (majdnem 3,5 millió forint) költött az adófizetők pénzéből szivarokra, mindezt akkor, amikor Franciaország is nehéz gazdasági helyzetben van.