Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Meghalt egy magyarokat gyilkoló SS-tag

2010.07.06. 20:04
90 éves korában meghalt Adolf Storms, akit azzal vádoltak, hogy a náci SS tagjaként megölt 58 magyar zsidót. Mivel tettéért még nem állították bíróság elé, a felelősségre vonást megúszta. A dortmundi ügyész azt mondta, csalódottak, hogy a bírósági tárgyalás a tavaly novemberi vádemelés után nem kezdődhetett meg.

Meghalt Németországban egy magyar zsidók lemészárlásával gyanúsított volt SS-tag, még mielőtt bíróság elé állíthatták volna. Adolf Storms 90 éves korában halt meg duisburgi otthonában június 28-án. Halálának pontos okát még nem tudják, közölte kedden Andreas Brendel dortmundi ügyész.

Storms ellen tavaly novemberben emeltek vádat azzal a gyanúval, hogy a náci SS tagjaként 1945 márciusa végén, nem sokkal a II. világháború vége előtt részt vett 58 magyar zsidó munkaszolgálatos lemészárlásában a burgenlandi Németlövő (Deutsch Schützen) faluban. A vádlott, valamint néhány SS-tag társa, akik valamennyien az SS ötödik - Viking - páncélos hadosztályában szolgáltak, március 29-én a magyar határhoz közel eső osztrák falu melletti egyik erdős területre tereltek több csoportban legalább 57 munkaszolgálatost. Ott elvették tőlük értéktárgyaikat, egy tömegsír szélére térdepeltették, majd hátulról a sírba lőtték őket. Másnap Storms maga lőtt le még egy zsidót, mert már nem volt képes menetelni Németlövőről egy másik faluba, Hartbergbe.

Brendel elmondta, csalódottak amiatt, hogy nem kezdődhetett meg a bírósági tárgyalás Storms ügyében, de az ügyészségnek még azt kellett vizsgálnia, hogy a férfi alkalmas-e a felelősségre vonásra.

A németlövői mészárlás áldozatainak földi maradványait 1995-ben találta meg a tömegsírban egy ausztriai zsidó szervezet. Később emléktáblát helyeztek el ott.

A náci bűncselekmények kivizsgálásával megbízott dortmundi ügyészség egyik ügyésze, Ulrich Maass 2008-ban kezdett el nyomozni Storms után, mert egy bécsi egyetemista, később pedig egy egyetemi munkacsoport kutatást végzett a németlövői tömeggyilkosság ügyében. Ők értesítették az ügyészt arról, hogy az egyik gyilkos feltehetőleg Duisburgban él, a városi telefonkönyvben bukkantak rá a nevére.

A vádlott a háború után amerikai hadifogolytáborba került, de 1946-ban szabadon engedték. Évtizedeken keresztül állomásfőnökként dolgozott egy vasúti pályaudvaron. Megváltoztatta neve írásmódját, ami nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig rejtőzködni tudott.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója elmondta Storms halálhírére reagálva, hogy ez az eset klasszikus példája annak a kihívásnak, amellyel a szervezet a náci háborús bűnösök felelősségre vonásakor szembesül. "Legalább már nyomoztak ellene, és vádemelés is történt az ügyében" - mondta Zuroff az AP hírügynökségnek adott telefonos interjúban.