Tömeges kémcsere a szexi kémnő ügyében

2010.07.08. 23:49 Módosítva: 2010.07.09. 00:44

Bűnösnek vallotta magát egy New York-i szövetségi bíróságon tíz olyan személy, akiket azzal vádoltak, hogy az orosz kormány titkos ügynökei – jelentette a CNN. A tíz kémet az amerikai hírforrás szerint hamarosan kicserélik Oroszországgal, amely négy kémet ad ki az Egyesült Államoknak.

A washingtoni igazságügy-minisztérium közölte: Oroszország beleegyezett abba, hogy olyan, évek óta börtönben levő személyeket enged szabadon, akik feltételezhetően nyugati hírszerző szervezettekkel álltak kapcsolatban. A The New York Times értesülése szerint az orosz ügynököket hamarosan elszállítják az Egyesült Államokból – írja az MTI.

A kémcserében érintett négy, Oroszországban bebörtönzött személyből hármat árulás és idegen hatalomnak végzett kémkedés miatt ítéltek hosszú börtönbüntetésre – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium. A foglyok – akik közül többen nagyon rossz egészségi állapotban vannak – családjukkal együtt hagyhatják el Oroszországot.

A CNN által idézett igazságügyi minisztériumi levél szerint a mostani eljárásban bíróság elé állított személyek közül többen az orosz hadseregnek és/vagy különböző orosz hírszerző szervezeteknek dolgoztak. A kémkedéssel vádolt tíz személy mindegyike, egyenként vallotta magát bűnösnek – olvasható a CNN-en. Több vádlott már előző nap elismerte, hogy hamis személyazonossággal él az országban, és valójában orosz ügynök.

A 10 személy ellen az volt a vád, hogy egy külföldi kormány nem regisztrált ügynökeiként éltek az országban. Kémkedés, titkos értesülések továbbítása nem szerepel a vádpontok között. Nyolcukat pénzmosásra való összeesküvéssel is vádolták, rájuk akár 25 évi börtönbüntetést lehetett volna kiróni, de ebben a vádpontban a személyeknek nem kellett nyilatkozniuk.

Az Egyesült Államokban tevékenykedő orosz ügynökhálózat felgöngyölítésének látványos része június végén kezdődött. A lebukott kémek között volt Anna Chapman – orosz lapértesülések szerint eredeti neve Kuscsenko –, akit szexi 007-esként emlegetnek a lapok, és akiről hamarosan félmeztelen fotókat is közzétette volt férje.

A mostani bírósági eljárással lezárulni látszik a kémhálózat ügye, amelynek tagjai - három kivételével - évek óta, némelyek több mint tíz éve hamis személyazonossággal éltek az Egyesült Államokban. Céljuk állítólag az volt, hogy behatoljanak az amerikai döntéshozó és politikai körökbe, és az onnan szerzett információkat Moszkvának továbbítsák.

A tíz személy egyetlen vádpontban vallotta magát bűnösnek, abban, hogy külföldi titkos ügynök. Mindegyiküket akkora időtartamú szabadságvesztésre ítélték, amennyit június 27-i letartóztatásuk óta már fogságban töltöttek. A bíró elrendelte kitoloncolásukat. Az ügyben vádat emeltek egy tizenegyedik személy, egy Cipruson elfogott és óvadék ellenében szabadlábra helyezett férfi ellen is, aki azonban elszökött a hatóságok elől.

Mindegyikük orosz állampolgár, kivéve a New Yorkban letartóztatott Vicky Pelaezt. Ő nem kapott titkosügynöki kiképzést, és a múlt héten állítólag jelezte, hogy nincs szándékában Oroszországba utazni. Pelaez a legrégebbi spanyol nyelvű amerikai napilap, a New York-i El Diario La Prensa kolumnistája. Neki ingyen lakhatást, életre szóló havi 2000 dolláros juttatást és két gyerekének vízumot ígért Moszkva, ha Oroszországba utazik.

Az ügynökök beleegyeztek, hogy soha nem térnek vissza az Egyesült Államokba az amerikai igazságügy-miniszter engedélye nélkül. Néhányuk átengedte vagyonát, köztük ingatlanát az amerikai kormánynak.

Az amerikai kormány korábbi sajtóhírek szerint a kémügy gyors lezárására törekedett. Washington azt javasolta, hogy az állítólagos kémek vallják bűnösnek magukat némely - kisebb büntetéssel járó - vádpontban, ami alapján a személyek elhagyhatják az országot. A kormány a gyors eljárásokkal elkerülheti az elhúzódó pereket, amelyekben esetleg érzékeny hírszerzési módszereket kellett volna feltárni.