Életfogytiglant kaptak a merénylettervekért

2010.07.12. 21:24
Elítélték annak a csoportnak három tagját, amelyik hét repülőgépet akart felrobbantani még 2006-ban, azonban a brit terrorelhárítás meghiúsította az akciót. A főszervezőket már 2009-ben elítélték, a most életfogytigot kapott három férfi a bíróság szerint csak "beszervezett közkatona" volt. A leleplezett merényletterv miatt nem lehet több országban bizonyos mennyiségen felül folyadékot felvinni repülőgépekre.

Életfogytiglani börtönre ítéltek hétfőn három brit muszlim merénylőjelöltet, akiket egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító felrobbantására szervezett be egy terrorista csoport. Ibrahim Savantnak, Arafat Khannak és Waheed Zamannak minimum húsz évet kell rács mögött töltenie.

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, hogy bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.

Az összeesküvés három főszervezőjét -  Abdulla Ahmed Alit, Assad Sarwart és Tanvir Hussaint - tavaly szeptemberben ítélték el, nekik minimum 40, 36, illetve 32 évet kell börtönben tölteniük.

Az ítélet szerint a három most elítélt férfi csak "beszervezett közkatonája" volt egy kiterjedt összeesküvésnek, ám az eljáró bíró az ítélet indoklásában kiemelte, hogy az ő céljuk is sok ártatlan ember meggyilkolása lett volna.

Ez volt az egyik legsúlyosabb jogerős börtönbüntetés az angol-walesi igazságszolgáltatás modern kori történetében.

A csoport vezetői és beszervezett tagjai a brit elhárítás (MI5) által felderített tervek alapján a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét, a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló járatát akarták az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában. A tervek között két chicagói járat felrobbantása is szerepelt.

A kiszemelt járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, a vádirat szerint úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanások után a többi repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni.

A csoport hidrogén-peroxidot akart a gépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban, és ezekből a felszállás után gyártottak volna pokolgépet. A terv leleplezését minden idők legnagyobb brit titkosszolgálati felgöngyölítő akciója előzte meg.