Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Izrael hallgat a kínzásról

2010.07.14. 21:51
Hiába faggatta az ENSZ illetékes bizottsága Izrael képviselőit a kínvallatásról. A közel-keleti állam nem hajlandó semmit mondani a témáról.

Az izraeli hatóságok képviselői szerdán nem voltak hajlandóak megmondani az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának, hogy a nyomozók alkalmaznak-e kínzást kihallgatási módszerként.

A bizottság 16 független szakértője - akik azért gyűltek össze Genfben, hogy a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezményének megvalósítását értékeljék Izraelben és a palesztin területeken - hiába tett fel a kérdéseket az izraeli küldöttségnek.

Izraelt felkérték arra is, adjon átfogóbb információkat arról, hogy az állam milyen törvényi intézkedéseket tervez belső jogrendszerében a kínzás, valamint más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések és bánásmód teljes betiltására.

Malkeil Blasz izraeli főügyész-helyettes biztosította a nemzetközi szakértőket arról, hogy "az alaptörvény tiltja a kínzás minden formáját", mielőtt szóba kerülne "a kényszerűség elve". Arra nem tért ki, hogy Izrael alkalmazott-e már kínzást, és hogy ennek az elvnek az alapján lehet-e ilyen eszközöket alkalmazni.

A kényszerűség elve sürgős esetekben, vagy haladéktalan cselekvés szüksége esetén merül fel - mondta az izraeli főügyészhelyettes, példaként említve az olyan esetet, hogy egy pokolgép robbanhat néhány napon belül, és nincs más gyakorlati módja a semlegesítésének. "Meg kell védenünk az ártatlan civileket" - hangsúlyozta.

"Izrael soha nem fog válaszolni a kínzásokkal kapcsolatos kérdésre, tekintve, hogy ezek az információk titkosítottak" - mondta Bana Shoughry-Badarne, egy civil szervezet, a Kínzásellenes Bizottság szóvivője.

"Reméljük, hogy a tanács ajánlásaiban kérni fogja Izraelt, hogy tárja fel az összes olyan kihallgatást, amelyekben a "kényszerűség elvét" alkalmazták, és független vizsgálatot javasol minden konkrét esetre" - mondta a szóvivő. A civil szervezet 160 panaszt nyújtott be Izrael ellen kínzások miatt 2005 és 2009 között, és húszat az idei év kezdete óta.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága várhatóan július 30-án teszi közzé végleges állásfoglalását az ügyben.