Mélyponton Berlusconi népszerűsége

2010.07.20. 16:47
A belpolitikai botrányoktól övezett olasz kormányfő népszerűsége mélypontra süllyedt egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint.

A korrupciós botrány, a takarékossági csomag és kormánytagok lemondásainak sorozata alaposan megtépázta Silvio Berlusconi tekintélyét.

A La Repubblica című napilapban publikált közvélemény-kutatás szerint az olasz miniszterelnök népszerűsége 39 százalékra zuhant, ez 10 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A La Repubblica ugyan baloldali-liberális lapnak számít, de a kutatás adatait alátámasztják más lapok felméréseinek hasonló adatai.

berlusconi

A 73 éves kormányfő kétéves regnálása legnyomasztóbb idejét éli, sok irányból éri támadás. A szenátusban csak bizalmi szavazással tudta keresztülvinni a múlt héten 25 milliárd eurós takarékossági csomagját.

A pártbeli szövetségesével, Gianfranco Finivel, az olasz képviselőház elnökével kirobbant vitája csak tovább nehezíti a jobbközép koalíció túlélését. Berlusconi és Fini között - akik mindketten a Szabadság Népe (PdL) párt alapítói - még tavasszal fagyott meg a viszony, a PdL kongresszusán: a házelnök azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy  
elfojtja a belső vitákat, és túl nagy hatalmat ad át a koalíciós partner Északi Ligának.

Fejek hullottak

A felmérés szerint főként a mérsékelt szavazók körében esett Berlusconi és kormányának népszerűsége, a szélesedő korrupció és a befolyással való visszaélések sorozata aláássa a kormányzat hitelét.

Május óta két miniszter és egy államtitkár kényszerült lemondásra, és a még folyó igazságügyi vizsgálatnak lehetnek további áldozatai. A legújabb botrányba múlt héten a helyettes gazdasági államtitkár bukott bele. A Berlusconi vezette PdL több politikusa állítólag egy összeesküvés részesévé vált, politikusi és igazságügyi kinevezéseket igyekeznek befolyásolni.

Ugyanakkor az olasz balközép ellenzéknek sincs oka az örömre: a legnagyobb ellenzéki párt, a belső ellentétekkel küzdő Demokrata Párt népszerűsége 34-ről 32 százalékra csökkent.