Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A PKK tűzszünetet ajánl a török kormánynak

2010.07.21. 09:07

Bizonyos feltételek teljesülésével, ha a török kormány kész tűzszünetet hirdetni és párbeszédet folytatni, akkor a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) leteheti a fegyvert, közölte a szervezet vezetője.

Murat Karayilan PKK-vezető a BBC-nek az iraki kurdisztáni hegyekben adott nyilatkozatában elmondta, utasította embereit, hogy az ENSZ felügyelete mellett tegyék le a fegyvert, ha Törökország elfogadja a tűzszünetet és más követeléseiket.

Hozzátette, ha a kurd kérdést párbeszéd útján demokratikusan sikerül rendezni, leteszik a fegyvert. Amennyiben azonban az ankarai kormány nem hajlandó elfogadni ezt a feltételt, akkor kikiáltják  Törökország délkeleti részének függetlenségét.

A PKK követelései között szerepel az, hogy a török hadsereg állítsa le támadásait kurd polgári lakosság, valamint a kurd politikusok ellen Törökország keleti részén.

A szervezet 1984 óta küzd az önálló kurd állam megteremtéséért, amelyről időközben ugyan lemondott, de kulturális jogokat és helyi önkormányzatokat követel a kurd kisebbség számára. A harcokban 45 ezren veszítették életüket. A 72 milliós Törökország lakosságának közel 20 százaléka kurd nemzetiségű.