A kolerától retteg Pakisztán

2010.08.02. 15:46
Hasmenéses és kolera terjed az árvíz sújtotta Pakisztánban. Több ezer, hajléktalanná vált ember várja a kormány intézkedéseit és a segélyeket, mert az étel és ital is fogytán van. A generációk óta nem tapasztalt heves esőzés eddig legkevesebb 1100 áldozatot követelt, egymillióan váltak hajléktalanná, az időjárásjelentések szerint pedig további esők várhatóak.

Az ENSz becslése szerint közel 980 ezer ember vált hajléktalanná, vagy kényszerült otthona elhagyására Pakisztánban az áradások miatt.

Az ország négy tartományában végzett gyorsbecslés szerint 80 ezer lakóépület teljesen romba dőlt, 50 ezer pedig megrongálódott. A hajléktalanok és átmenetileg otthonuk elhagyására kényszerülők száma meghaladhatja az egymilliót is.

A pakisztáni hadsereg mentőalakulatokkal, az USA pedig 10 millió dolláros gyorssegéllyel, 50 ezer adag étellel, négy mentőhajóval és két víztisztító berendezéssel segíti az országot, de az ENSZ és Kína is segítséget ígért - írja a BBC.

Ezenkívül Washington 12 szétszerelhető hidat is küldene, hogy helyettesíthessék azokat, amiket az áradások tönkretettek.

Pakisztánban nyolcvan éve nem volt akkora esőzés, mint az elmúlt két-három hétben. A monszun miatt kialakult áradások 1100 halálos áldozatot követeltek és rengetegen váltak földönfutóvá is.

A pakisztáni katasztrófavédelem az utóhatásokkal küzd

A helybeli katasztrófavédelmisek azért harcolnak, hogy kimenekítsék azt a 27 ezer embert, akik még mindig a víz fogságában vannak. A hadsereg 30 ezer katonát és tucatnyi helikoptert küldött, de így is nagyon nehézkes és lassú feladat egyesével kiszabadítani a vízben rekedteket. Az elmúlt napokban 28 ezer embert mentettek ki.

Az északnyugati régióban egy nagyjából 70 km-es járhatatlan zóna terül el, ahol összesen 29 híd omlott össze, több település pedig vízzel körbevett szigetté vált.

Egy rövid időre meg tudták nyitni az észak-dél irányú autópálya egy részét is, így néhány segélyszállítmányt sikerült a katasztrófa sújtotta területre szállítani, az emberek egy része pedig elmenekülhetett a területről.

Panaszkodnak a túlélők

Pakisztán északi részén közel másfélmillió embert érintett az árvíz és a földcsuszamlás. A régió katasztrófavédelmi vezetője légifelvételek alapján azt közölte: tucatnyi falut egyszerűen elmosott a víz.

"Egyelőre információkat gyűjtünk az emberéletekben és anyagi javakban keletkezett veszteségekről, melyeket az áradás okozott" - mondta Mian Iftikhar Husszein, majd megerősítette a kolera kitöréséről szóló híreket.

Százak haragját vívta ki a kormány az északnyugati Pesawar városában, ahol az otthonukat vesztett túlélők teljesen megtöltik az ideiglenes menedékhelyeket. Túlélők arra panaszkodnak, hogy a kormány válasza lassú és nem megfelelő volt. "A kormány nem segít rajtunk" - mondta egy 53 éves munkás, Ejaz Khan, akinek a házát elvitte a víz. "Az iskolaépület, ahol menedéket kaptam, tele van emberekkel és hiányzik a megfelelő intézkedés az étel- és gyógyszerellátásban" - mondta az AFP-nek.

Fertőzött kutak

A World Vision segélyszervezet adományainak elosztásáért felelős vezető, Shariyar Khan Bangash azt mondja, a túlélők leginkább a tiszta vizet hiányolják.

"Ezek az emberek azt mondják: most nem elsősorban ételre van szükségünk, vizet innunk viszont kell. A ívóvízkutak tele vannak iszappal, ezért használhatatlanok" - meséli Bangash, majd hozzáteszi: náluk is kitört a kolera, ami leginkább a gyerekeket veszélyezteti, és az élelmiszerhiánytól is már csak egy lépésre állnak.

Az Oxfam humanitárius igazgatója Jane Cocking szerint a legnagyobb szükség az ideiglenes menedékhelyekre, a tiszta ivóvízre és a wc-kre van, hogy elkerülhessék a közelgő közegészségügyi katasztrófát. "Az embereknek orvosi segítségre és alapvető élelmiszerekre van szüksége."

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon azt nyilatkozta: mélyen elszomorítja a jelentős veszteség, amit Pakisztánnak az emberéletekben, és az anyagi javakban, az infrastrukturában kellett elszenvednie, majd kiemelte, hogy az ENSZ humanitárius segélyekkel és plusz 10 millió dollárral segíti a károk enyhítését.