Újabb eső érkezik Pakisztán fölé

2010.08.03. 16:11
A meteorológusok szerint közepestől az erősig fokozódhat az eső a következő napokban Pakisztán északnyugati régióiban. Az országot az utóbbi hetekben extrém esőzés bénította le. Az Unicef szerint több, mint egymillió gyerek vár sürgős segítségre., a mentőcsapatok még tízezrekhez nem jutottak el.

A monszun visszatérte Pakisztánba leállásra kényszerítette a mentőhelikoptereket és újra feltámadtak azok a félelmek, miszerint új áradások jönnek - írja a BBC.

Most még több helyen lehet árvíz, mert sok falu, amelyek közel vannak ugyan a katasztrófasújtotta területhez, de eddig nem érintette őket az árvíz, szintén az esőzónába kerülnek. Erősebb monszuntevékenység várható augusztus első két hetében is. Ennek ellenére még semmilyen kitelepítést nem rendeltek el.

TRDel399151

Az Unicef szerint 3 millió embert érintett az árvíz és 1400-an haltak meg az áradások során. Más források 800 és 1500 közé teszik a halálos áldozatok számát, és 27 ezerre azokat, akik még mindig a víz fogságában raboskodnak.

A mentőcsapatok abban reménykednek, hogy még tízezreket érhetnek el, akiket elvágott a víz a külvilágtól. A jelentések azt sugallják, a segítség lassan érkezik, a kormány lassú lépéseit pedig az emberek kritikával fogadják.

Nem jutnak el a segélycsomagok a rászorulókhoz

Az egyik árvízi körzetben félig kész házak állnak ezerszám, melyek még a tálibok elleni 2009-es, innen vezérelt katonai hadműveletekben sérültek meg. Az árvíz csak méginkább tönkretette a házakat és elsodorta a hidakat is, teljesen elvágva a településeket a külvilágtól.

"A polgári hatóságok nagy nullák a segítségnyújtásban - mondja Abdullah, egy fiatal orvostanhallgató. Nincsenek itt semmilyen segélyszállítmányok - én legalábbis egyetlen egyet sem láttam, de mivel 25-nél is több olyan híd omlott össze, amik a forgalmat bonyolították, ezen nem is csodálkozom" - mondja.

Adnan Khan, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a legnagyobb kihívást a csomagok szállítása és elosztása jelenti, mert az utóbbi 50 évben épült infrastruktúra teljesen tönkrement.

Faisal Islam, egy másik árvízkárosult szerint nagy szükség volna menedékhelyekre. "Sátrakra van szükségünk. Csak nézzen körül, ez az egyetlen pólóm, ami rajtam van, minden más elveszett" - mondta a BBC riporterének.

Iszlamista csoportok, köztük olyanok, melyek a tálibokkal hozhatóak kapcsolatba, segítséget ígértek az áldozatoknak, és világszerte több ország kormánya is többmillió dolláros felajánlásokat tett.

Malária, kolera, kanyaró

A segélyszervezetek szerint a víz által terjedő betegségek egyre több embert érintenek. "Leginkább hasmenéses rosszullétek, bőr- és szemproblémák, malária, magas láz és a gyerekek körében a kanyaró fordul elő" - mondta Dr Ahmed Farah Shadoul, a WHO pakisztáni vezetője.

Az orvos beszámolt arról is, hogy kapott híreket olyan emberekről is, akiket kígyók martak meg, a WHO ezért több régióban is ellenszerről gondoskodik.

Kevés az étel, a vizeket megfertőzte az árvíz. Az Unicef a pakisztáni hatóságokkal együtt klórtablettákkal tisztítja a kutakat, hogy a víz tisztítva legyen, mielőtt megisszák.