Haider dollármilliókat kaphatott Szaddamtól

2010.08.08. 14:12
Egy osztrák lap szerint Jörg Haider még Karintia miniszterelnökeként dollármilliókat fogadott el Szaddam Huszein iraki diktátortól cserébe azért, hogy európai fórumokon támogassa az iraki vezető politikáját.

Jörg Haider, a 2008 októberében autóbalesetben meghalt osztrák szélsőjobboldali politikus állítólag dollármilliókat kapott Szaddam Huszein néhai iraki diktátortól. A volt diktátor 1,25 millió dollárt adott Haidernek 2002 májusában tett bagdadi látogatásakor - írja az osztrák Profil.

Haider akkoriban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Karintia szövetségi tartomány miniszterelnöke volt.  2002-ben háromszor is találkozott az iraki diktátorral. De nem csak ő érintett, pártbeli barátja, Ewald Stadler ügyvéd 3,75 millió dollárt kapott a 2002  májusi iraki látogatáson. Az újság szerint Haider és párttársa szolgálataiért kapta a pénzt Bagdadban, ahol mindketten támogatásukról biztosították Szaddam Huszeint, és megígérték neki, hogy Európában pártját fogják politikájának.

Az osztrák hírmagazin az iraki belügyminisztérium egyik dokumentumára hivatkozik. A 2008 májusi keltezésű dokumentum a Szaddam-korszakot feltáró vizsgálat nyomán született. A Profil állítja, hogy birtokában van egy arab változat, valamint egy Szíriában készült angol fordítás is. Ez utóbbi a hírmagazin honlapján is olvasható.

Stadler a hírt teljes ostobaságnak nevezte és hamisítást emlegetett. Bagdadi látogatásán állítása szerint nem is találkozott Szaddam Huszeinnel.

Haiderral az utóbbi egy hétben ismét sokat foglalkozott az osztrák média. Szintén a Profil adta hírül augusztus 1-jén, hogy mintegy ötmillió eurót találtak a néhai osztrák politikus több liechtensteini bankszámláján.