Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Több falu lakosait is az éhhalál fenyegeti

2010.08.09. 21:14 Módosítva: 2010.08.09. 21:20
Egyre súlyosabb a helyzet az árvíz sújtotta Pakisztánban, ahol már 14 millió embert szenved az folyamatos esőzések miatt. Több falu lakosait az éhhalál fenyegeti, a piacokon megfizethetetlen árak uralkodnak.

Az árvízi helyzet Pakisztán Északnyugati határtartományában a legsúlyosabb, ahol 600 ezer ember van elvágva a külvilágtól, és a nekik szánt segélyek átadását tovább hátráltatják a még mindig tartó esőzések.

A Szvat-völgyi Mingorából egy újságíró arról számolt be, hogy a településen állandósult az élelmiszerhiány, és a környező falvakban is az éhhalál veszélye fenyegeti az embereket. "Az élelmiszertartalékok tönkrementek, és amit még a piacon lehet kapni, az megfizethetetlen az átlagember számára" - magyarázta.

Az ország középső részén található Pandzsáb és a délen fekvő Szindh tartományokban az elmúlt napokban több százezer ember hagyta el otthonát az árvízi helyzet rosszabbodása miatt.

"Jobb lett volna, ha meghalunk az áradásokban, mert sokkal fájdalmasabb a mostani helyzetünk" - mesélte a kormány segítségének hiányára célozva Manszur Ahmed, aki a Szindh tartománybeli Sikárpurból menekült el családjával, és a hétfőr éjszakát a szabad ég alatt töltötte a zuhogó esőben.

A szukkúri vezetés egyik magas rangú tisztviselője elmondta, hogy a hatóságok menedékhelyeket állítanak fel, és a rászorulóknak élelmet juttatnak, ebből azonban egyelőre még semmi nem valósult meg Szindh tartományban.

A heves monszunesők következtében az elmúlt két hét alatt Pakisztán területének 15 százaléka került víz alá, ami legalább 1600 ember halálát okozta. Az ENSZ adatai szerint már 13,8 millióra becsülhető az áradások miatt nélkülözők száma.

A kormányt sok támadás éri amiatt, hogy az érintettek nem jutnak hozzá időben a segítséghez, ami tovább fokozza a már meglévő problémákat.