Bevásárlóközpontokban zsúfolódnak a moszkvaiak

2010.08.09. 10:54 Módosítva: 2010.08.09. 14:43
A szmoghelyzet szerdáig biztos nem javul, legkorábban akkor fordul meg a szél az előrejelzések szerint. A hőmérséklet hétfő reggelre 30 fokra csökkent. A moszkvaiak légkondicionált szállodákba, irodákba és bevásárlóközpontokba menekülnek.

A bevásárlóközpontokban a hétvégén a forgalom jóval meghaladta a szokásosat, mert az emberek a klímaberendezés nélküli lakásukból a légkondicionált üzletekbe, üzletközpontokba menekültek. A hétvégén, aki tehette, olcsóbb légkondicionált szállodákba költözött. Akadt, aki a munkahelyén töltötte a hétvégét: több nagyvállalat is megnyitotta légkondicionált irodáit munkatársainak.

A füstköd és szaga az egész városban és körülötte jó 30 kilométeres körzetben érezhető. A levegő szennyezőanyag-tartalma kicsit csökkent a pénteken és szombaton mért legmagasabb adatokhoz képest.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a tüzek visszaszorulóban vannak, Moszkva körül vasárnap az eddiginél kevesebb helyen égett az erdő és a tőzeg, további erőket vontak össze a főváros körül, elképzelhető, hogy a hét végére eloltják legalább a levegőt leginkább szennyező tőzegtüzeket.

A szmoghelyzet a meteorológusok szerint szerdáig biztos nem fog javulni, legkorábban akkor fordul meg a szél az előrejelzések szerint. A hőmérséklet hétfő reggelre 30 fokra csökkent.

Az orvosok szerint súlyos a helyzet a kórházakban: ahol van klímaberendezés, ott is csak a főnöki emeleten működik, a műtőkben 30 fok feletti a hőség. Ez megnehezíti a munkát és gyakran vezet gennyes gyulladásokhoz.

A hullaházak szerint 2-2,5-szeresére nőtt a halálesetek száma az átlaghoz képest. Hivatalos adatot nem közöltek arról, mennyire emelkedett a halálozási arány a szmog napjai alatt.

A moszkvai repülőterek egész hétvégén az időjárás függvényében működtek, s nagyon sok repülőgép nem tudott elindulni és leszállni.