Varsó kiadta az állítólagos moszadost

2010.08.12. 17:39
Csütörtökön érkezett Németországba Uri Brodsky, akit júniusban vettek őrizetbe Lengyelországban, mivel köze lehet egy Hamász-parancsnok januári meggyilkolásához.

Lengyelország csütörtökön kiadta Uri Brodsky feltételezett Moszad-ügynököt Németországnak. A kiadatás a varsói nemzetközi repülőtéren történt.

Az Uri Brodsky névre hallgató férfit június 4-én vették őrizetbe a varsói repülőtéren, miután Németország európai elfogatóparancsot adott ki ellene.

Azzal gyanúsítják, hogy közvetetten szerepet játszott egy Hamász-vezető januári, dubaji meggyilkolásában. A gyilkosságot végrehajtó kommandónak 27 tagja volt, akik zömmel hamis útlevelekkel utaztak.

A gyanú szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynökei voltak, s egy dubaji szállodában végeztek Mahmúd al-Mabhúh Hamász-parancsnokkal.

Brodsky ellen Németországban hivatalosan nem a gyilkosságban való részvétel miatt folyik nyomozás, hanem titkosszolgálati ügynöki tevékenység miatt. 2009 tavaszán egy másik feltételezett Moszad-ügynöknek nyújtott segítséget, hogy Kölnben útlevélhez jusson. A Michael Bodenheimer névre kiállított útlevéllel a különítményesek egyike röviddel a gyilkosság előtt beutazott Dubajba, majd nem sokkal a támadás után távozott.