20 millióan vannak veszélyben Pakisztánban

2010.08.16. 11:29 Módosítva: 2010.08.16. 13:39
Az ENSZ főtitkára szerint a pakisztáni árvíz a legnagyobb katasztrófa, amit valaha látott. Az esőzéseknek nincs vége, így a helyzet romolhat. 20 millió ember van veszélyben.

Ban Ki Mun, ENSZ-főtitkár Pakisztánban kijelentette, hogy az országot ért természeti katasztrófa a legnagyobb, amit valaha látott - adta hírül a BBC.

Elöntött vidék Pandzsáb tartományban
Elöntött vidék Pandzsáb tartományban

"Minden tizedik pakisztáni közvetve vagy közvetlenül érintett, az ország ötöde a víz alatt van, több ezer falut egyszerűen elmosott az ár. Az utak, a hidak, a termés a földeken, több millió ember megélhetése veszett el" - mondta.

A főtitkár közölte, jelenleg 20 millió pakisztáni élete és megélhetése van veszélyben. Az emberek veszélyes körülmények között élnek, és a katasztrófának még távolról sincs vége. Az esőzések akár hetekig is folytatódhatnak.

Az ENSZ főtitkára Aszif Ali Zardari, pakisztáni elnökkel együtt járta végig helikopteren az árvíz sújtotta térségek egyikét, a Pakisztán éléskamrájának számító Pandzsáb tartományt. A levegőből egy, szinte teljesen összefüggő víz borította területet láttak, ahol az emberek apró száraz szigeteken zsúfolódtak össze.

Menekülttábor Razzakabad közelében
Menekülttábor Razzakabad közelében

A pakisztáni katonaság által felállított menekülttáborban tartott sajtótájékoztatón Mun 10 millió dollárral megtoldotta az így már 27 milliós rendkívüli vészhelyzetekre fenntartott ENSZ-keretből utalt segélyt, és egyben felhívta a nemzetközi közösség többi tagját is a mentőmunkálatok anyagi támogatására. Az ENSZ hétfőn egy 459 millió dolláros segélyprogramot indított el, de még dollármilliárdokra lehet szükség. Pakisztán szövetségese az Egyesült Államok eddig 70 millió dollárt ajánlott fel.

A sajtótájékoztatón európai útja után először szólalt meg Zardari, pakisztáni elnök, akit sok kritika ért a helyzet kezelése miatt, többek között azért, mert a katasztrófát követően elhagyta az országot. A tiltakozó megmozdulások lassan az egész országra kiterjednek. Feldühödött árvízi túlélők egy országút lezárásával tiltakoztak hétfőn a dél-pakisztáni Szukkúr térségében.

Közben egy ENSZ-szóvivő Iszlámábádban arra figyelmeztetett, hogy a dél-ázsiai országban 3,5 millió gyermeket fenyegetnek a szennyezett vízzel terjedő járványok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kész a terjedő kolera miatti segítségnyújtásra, a kormány azonban nem rendelkezik a szükséges információkkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport