Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Radičová: Nem roma családdal végeztek Dévényújfaluban

2010.09.06. 09:59 Módosítva: 2010.09.06. 11:06
Bár a mészárlás napján saját belügyminisztere is azt mondta, romák az áldozatok, a szlovák kormányfő egy tévéműsorban cáfolta ezt a verziót.

A szlovák miniszterelnök egy vasárnapi televíziós vitaműsorban cáfolta, hogy rasszista indíttatású lett volna a múlt heti dévényújfalui mészárlás, írja a bumm.sk felvidéki magyar hírportál.

"Sok minden terjedt az üggyel kapcsolatban, és én ezt sajnálom" - mondta Iveta Radičová. A kormányfő szerint az áldozatok nem romák voltak, bár az erről szóló hírek már a lövöldözés napján felröppentek, sőt, ezt Daniel Lipšic belügyminiszter is megerősítette.

Radičová elmondta, erre a munkanélküli, segélyből élő családra senki sem panaszkodott. "A szomszédok szerint is rendes, tisztességes volt" - tette hozzá.

Az ellenzéki Smer elnöke, Robert Fico nem nyilatkozott a rendőrség akciójáról, megvárja a vizsgálat eredményét. "Ebből a jelentésből látni fogjuk, kudarcot vallott-e valaki, vagy sem, és szükséges-e meghozni bizonyos intézkedéseket" - mondta a volt kormányfő.

Egy hete a 48 éves Ľubomír Harman Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészben egy gépkarabéllyal megölt öt embert a szomszédos lakásban. A hatodik áldozatát a ház bejárata előtt ölte meg, a hetediket pedig az erkélyén érte a halálos lövés. Az ámokfutó tizenöt embert sebesített meg, köztük egy rendőrt. Miután halálos lövés érte, maga ellen fordította fegyverét.

Daniel Lipšic belügyminiszter elrendelte, hogy minden rendőrjárőrt szereljenek fel egy Skorpió típusú gépfegyverrel, írja a bumm.sk.

Közben a Plus jeden den című lap azt írta, hogy a férfi szülei és egyik fiútestvére állítólag magyarországi rokonoknál találtak menedéket. Az idős házaspárt már több napja nem látták a szomszédok, és nincs otthon a testvér sem. A családnak a rendőrség ajánlotta: jó lenne, ha az áldozatok hozzátartozóinak esetleges bosszúja elől egy időre ismeretlen helyre távoznának, írja a pozsonyi napilap.