Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

A tálibok megfenyegették Magyarországot

2010.09.07. 22:34 Módosítva: 2010.09.07. 23:09
Egy pakisztáni lap szerint a tálibok figyelmeztették a magyar kormányt, hogy újabb áldozatokkal járhat, ha nem távoznak a magyar csapatok Afganisztánból. Szóvivőjük állítása szerint komoly támadásokat terveznek a külföldi erők ellen a magyarok állomáshelyéül is szolgáló Baglan tartományban.

Egy magyar katonanő augusztus 23-i halála után a tálibok figyelmeztették a magyar kormányt, hogy vonja ki csapatait Afganisztánból, vagy készüljön fel újabb áldozatokra, írja az Afghan Islamic Press-re (AIP) hivatkozva a The Frontier Post pakisztáni lap.

A cikkre Wágner Péter, a Magyar Külügyi Intézet Közép-Ázsiával foglalkozó munkatársa hívta fel a figyelmet blogjában.

Zabibullah Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője a cikk szerint nem érti, hogy ha a múltban nem voltak konfliktusok az afgánok és a magyarok között, akkor miért érkeztek magyar katonák is az országba. Állítása szerint a magyaroknak semmilyen haszonnal nem jár a háború, az csak az Egyesült Államok érdeke.

A magyar katonák állomáshelyéül szolgáló Baglan tartományról azt mondta, hogy a tálibok egyre nagyobb befolyást szereznek a területen, és súlyos csapásokat terveznek az ott szolgáló külföldi erők ellen.

A Baglan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoja ellen augusztus 23-án követtek el merényletet . A konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított a magyar bázistól, Puli Kumritól Mazar-i-Sarifba. A támadók egy útszéli robbantás után három irányból is megtámadták a konvojt, a negyedik autót egy RPG-gránát találta telibe.

Egy 32 éves magyar katona, Pappné Ábrahám Judit a helyszínen meghalt, Kolozsvári György életveszélyesen, két másik katona súlyosan megsérült. Kolozsvári Györgyöt hazaszállították, azonban életét nem tudták megmenteni, kedden belehalt súlyos agysérüléseibe.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az augusztus 23-i támadás után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány Afganisztán-politikája változatlan, hiszen minden NATO-tagállam, illetve további húsz állam katonái vesznek részt az afganisztáni misszióban. A magyar katonák féléves ciklusokban szolgálnak az ázsiai országban, most érkeznek ki folyamatosan a 9. váltás tagjai.