Elengedtek egy Iránban fogva tartott amerikait

2010.09.14. 15:50
Az iráni hatóságok szabadon engedték a betegséggel küzdő, tavaly elfogott egyik amerikai turistát. A nő kémkedéssel vádolt két társa azonban továbbra is börtönben marad.

Óvadék ellenében szabadon engedték Iránban azt az amerikai nőt, akit kémkedés miatt tartóztattak le két társával együtt az iraki-iráni határon több mint egy éve, jelentette be a teheráni ügyészség honlapján. A közlemény szerint Sarah Shourdot a svájci nagykövetség munkatársainak adták át Teheránban, miután kifizették érte az óvadékot. A nő szabadon engedését ügyvédje is megerősítette.

000T TRNic488244

A perzsa állam egyik vezető ügyésze korábban azt állította, hogy félmillió dolláros óvadékért szabadulhat.

A magánzárkában tartott, beteg Sarah Shourdot a tervek szerint szombaton, Mahmud Ahmedinezsád elnök személyes közbenjárására, a muzulmánok böjti hónapját követő irgalmasság jegyében engedték volna szabadon, de a bíróság közbelépett azzal az indokkal, hogy az ügyben előbb nekik kell döntést hozniuk.

Sarah Shourd anyjával az omani reptéren
Sarah Shourd anyjával az omani reptéren

Sarah Shourd két barátjával turistaként utazott a térségbe, amikor 2009. július 31-én az iráni-iraki határnál letartóztatták. Mindhármukat illegális határátlépéssel és kémkedéssel vádolják. A nő anyja szerint lányának komoly egészségügyi problémái, valószínűleg mellrákja van, de ennek kezelését Iránban megtagadták tőle. Az iráni ügyész közleménye szerint Shourd szabadon engedése nem befolyásolja társai ügyét, akiket továbbra is fogva tartanak.