Befejeződtek az afgán választások

2010.09.18. 15:25
Afganisztánban befejeződtek a parlamenti választások, amelyeket helyenként tálib támadások zavartak meg. A részvételi arány délben 32 százalékos volt. Az országos választási bizottság közlése szerint a szavazókörök 92 százalékát megnyitották a voksoláshoz.

A tálibok a saját közlésük szerint 150 szavazókört támadtak meg, de ez elenyésző az összesen 5816 voksolási helyszínhez képest. Az eddig ismertté vált legsúlyosabb incidensben hat ember vesztette életét.

Rakétagránát csapódott be Kabulban is; a lövedék az állami tévé székházának udvarát találta el, alig néhány háztömbnyire az elnöki palotától, az amerikai nagykövetségtől és a NATO-erők főhadiszállásától. Ott senki sem sérült meg, de országszerte 16 halottról adtak hírt.

A szombati afganisztáni választásokon a parlament alsóházának 249 mandátumáért mintegy 2500 jelölt versengett. A panaszbizottság szervezett csalásról nem szerzett tudomást, kisebb visszaéléseket ugyanakkor lefüleltek.

Többen eltüntették például ujjukról a szavazók megjelölésére használt, lemoshatatlannak vélt tintát, hogy így többször szavazhassanak. Egyes szavazóköröket késve nyitottak meg és szavazati joggal nem rendelkező személyek is megpróbálkoztak a voksolással.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport