Bonifác
10 °C
16 °C

Elfojtották az olajkutat a Mexikói-öbölben

2010.09.19. 18:44 Módosítva: 2010.09.19. 18:47
Az amerikai kormány megbízottja szerint lényegében sikerült elfojtani a történelem egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozó olajkutat, az nem jelent tovább veszélyt a Mexikói-öbölben.

Sikerült elfojtani az amerikai történelem egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozó olajkutat a Mexikói-öbölben, jelentette be a szövetségi kormány részéről a műveletet felügyelő Thad Allen, a parti őrség nyugalmazott tengernagya.

Még szükség lesz további biztonsági lépésekre, de határozottan ki lehet jelenteni, hogy a Macondo kút nem jelent további veszélyt a Mexikói-öbölre, mondta.

A BP cement befecskendezésével pénteken kezdte meg a felrobbant olajplatform mélytengeri kútjának végleges elfojtását. A cementdugó tartósságát tesztelő nyomáspróbát helyi idő szerint vasárnap hajnali 5 óra 54 perckor hajtották végre. Barack Obama elnök üdvözölte a kút végleges lezárását.

A Deepwater Horizon olajfúró platform április végi balesete miatt 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe, amíg a szivárgást nem tudták egy ideiglenes módszerrel elfojtani.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája miatt a BP 70 milliárd dollárt veszített piaci értékéből, és a brit vezérigazgatója, Tony Hayward is belebukott az ügybe.

A BP-nek várhatóan sokmilliárd dollárnyi bírságot és büntetést kell megfizetnie az amerikai kormány által kezdeményezett polgári peres (és talán büntetőjogi) eljárásokban.

15%
3799 Ft
3230 Ft
15%
4999 Ft
4250 Ft