Őrizetbe vették a Le Monde informátorát

2010.09.28. 16:55

Őrizetbe vette  a francia rendőrség David Sénat-t, az igazságügyi minisztérium volt főtanácsadóját, akit korábban a Le Monde informátoraként azonosítottak a Bettencourt-ügy nyomozati anyagának kiszivárogtatását vizsgáló titkosszolgálatok, erősítette meg a rendőrség az Europe 1 kereskedelmi rádió értesülését.

A magas rangú hivatalnokot egy másik ügyben, Fabien Chalandonhoz fűződő viszonya miatt hallgatják ki. Albin Chalandon egykori jobboldali igazságügyi miniszter fiát még júliusban tartoztatták le a szerencsejátékokról szóló törvény megsértésének gyanújával.

A volt igazságügyi miniszter fia feltételezhetően protekciónak köszönheti, hogy vállalkozása megkapta a hatósági engedélyeket a belügyminisztériumtól. A rendőrség jelenleg azt vizsgálja, hogy az engedély kiadásakor a belügyminisztériumban dolgozó David Sénat közbenjárt-e Chalandon érdekében.

Sénat-t júliusban Párizsból a dél-amerikai Francia Guyanába helyezték át, miután a titkosszolgálatok megállapították, hogy feltételezhetően ő áll a Nicolas Sarkozyt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrány kiszivárogtatásainak hátterében, amelyekről a Le Monde több cikket is írt. A mértékadó liberális francia lap az elnöki hivatalt vádolta meg informátoruk titkosszolgálati megfigyelésének elrendelésével, amit az Elysée-palota tagadott.