Fellázadtak a rendőrök Ecuadorban

2010.09.30. 19:15 Módosítva: 2010.10.01. 01:09
A kedvezményeik megvonása ellen tiltakozó katonák is csatlakoztak a több ecuadori városban, köztük a fővárosban is tüntető rendőrökhöz. Az elnök államcsínykísérletről beszél, a hadsereg és a rendőrség vezetői kitartanak a kormány mellett, az országban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Zendülés tört ki csütörtökön Ecuador több városában, a főváros, Quito repülőterét lezárták. A zendülők között főként rendőrök vannak, de csatlakoztak hozzájuk katonák is, akik az egyes kedvezményeik megszüntetéséről elfogadott törvény visszavonását szeretnék kicsikarni.

Zendülő rendőrök gumiabroncsokat égetnek, a quitói laktanyájuk udvarán
Zendülő rendőrök gumiabroncsokat égetnek, a quitói laktanyájuk udvarán

Laktanyákat foglaltak el a fővárosban, valamint Guayaquilban és Cuencában. Quitóban kivonultak a legnagyobb repülőtér le- és felszálló pályájára, és megakadályozták a gépek érkezését és indulását. A város utcáin autógumikat égettek, majd hatalmukba kerítették a törvényhozás épületét is.

Rafael Correa elnök ellátogatott az egyik fővárosi ezred laktanyájába, ahol a zendülőkkel éles vitába keveredve kijelentette, hogy "a kormány nem hátrál meg, és azt fogja tenni, amit tennie kell". Szerinte egyetlen korábbi vezetés sem adott annyit a rendőrségnek, mint a mostani.

A rendőrök válaszul kövekkel és könnygáz-gránáttal dobták meg az elnököt, aki sietve távozott. A könnygáz és korábbi térdműtéte miatt kórházba szállították, a kezelés után pedig nem tudta elhagyni az épületet, mert a tüntetők körbevették azt.

Az államfő azt nyilatkozta a közszolgálati rádóban, hogy államcsínykísérlet folyik az országban és félti az életét. Hugo Chávez venezuelai elnöknek azt állította a telefonban, hogy a kórház körbezárásával gyakorlatilag elrabolták. Az országban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A rendőrség főparancsnoka is tárgyalni akart a zendülőkkel, de a kísérlete meghiúsult, mert könnygázgránátot hajítottak felé. A katonaság vezetője eközben kijelentette, hogy a hadsereg hű marad az elnökhöz. Ricardo Patino külügyminiszter szerint nem felkelésről van szó, csak tiltakozásról, de az elfogadhatatlan és tűrhetetlen ebben a formában.

Az egyenruhások egyes jutalmak megvonásának, és a kötelező előléptetések közötti időszak meghosszabbításának eltörlését követelik. A törvényt a parlament már elfogadta, de még nem hirdették ki.

Elnöki testőrökkel csapnak össze a rendőrök
Elnöki testőrökkel csapnak össze a rendőrök

Egy miniszter szerint Correa az országgyűlés feloszlatását és a választások kiírását fontolgatja, mert saját pártjának képviselői is ellene fordultak, amikor előterjesztette a megszorító programokat. Ez a lépés lehetővé tenné számára, hogy az új parlament megalakulásáig rendeletekkel kormányozzon.

A Quitóból érkező hírek hallatán Correa elnök kormányát és az ecuadori demokratikus intézményeket támogató nyilatkozatot adtak ki többek között Madridban, Buenos Airesben és az Amerikai Államok Szervezetében.