Friderika
10 °C
18 °C

Súlyos incidens a lengyel elnöki különgép roncsainál

2010.10.01. 21:42
Az orosz hadsereg őrizetbe vett három lengyel újságírót az áprilisban lezuhant lengyel elnöki repülőgép roncsainál. A moszkvai lengyel nagykövetség "súlyosként" jellemezte az esetet.

Őrizetbe vettek pénteken az orosz hadsereg egységei három lengyel újságírót a lengyel elnöki gép roncsainál, mert kétszer is tiltott katonai területre hatoltak be. Marcin Bosak, a lengyel külügyi szóvivő szerint jelenleg is zajlik kikérdezésük. Pawel Koc, a moszkvai lengyel nagykövetség egyik tisztségviselője "súlyosnak" nevezete az esetet.

A TVN24 nevű lengyel hírtelevízió közben közölte, hogy az egyik őrizetbe vett újságíró a televíziónak dolgozik. A televízió közlése szerint az újságírók a lengyel elnöki gép roncsait vizsgálták és fényképezték.

A lengyel közszolgálati rádió értesülései szerint az újságírók azt akarták megtudni, hogy az orosz hatóságok megfelelően biztosították-e a roncsokat. Ezt azután tették, hogy egy Youtube-ra felrakott videofelvételből úgy tűnt, a szabad ég alatt tárolt roncsokat senki sem védi, veszélybe sodorva az esetleges bizonyítékokat.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülő az oroszországi Szmolenszkbe tartott április 10-én, amikor a ködös időben fáknak ütközött, nem messze a leszállópályától. A tragédiát senki sem élte túl az orosz gyártású Tu-154-es gépen utazó 96 ember közül. A baleset okainak kiderítésére indított nyomozás még nem hozott eredményt.