Óvatosságra intik az Európába utazókat

2010.10.04. 20:15
Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztető felhívást adott ki vasárnap, amiben az amerikai utazókat az esetleges európai terrorveszélyre figyelmeztetik.

A felhívás az amerikai hatóságok állítólagos értesülését követően került nyilvánosságra, mely szerint az Al-Kaida európai városok ellen tervez támadást. Ez egy előzetes óvintézkedés, amiben nem neveztek meg konkrét helyszíneket, és nem is igyekeznek eltántorítani az amerikaiakat az európai útitervüktől, írják, csak arra kérik az amerikai polgárokat, hogy regisztráljanak a külföldi követségeken, illetve ne nagyon hirdessék tervezett úticéljaikat.

Ezzel egyidőben az európai hatóságok is fokozott óvatosságra intettek. Nagy-Britannia Németországot és Franciaországot a magas veszélyeztetettségi kategóriába sorolta. A hatósások szerint a terrorista támadások esélye az európai országokban most a szokásosnál nagyobb, de pontos információt nem közöltek arról, hogy milyen titkos értesülés hatására emelték a veszélyeztetettségi szintet.

A Der Spiegel szerint a gyanú részben egy afgán származású német állampolgár kihallgatásából származó információból ered. A CNN úgy tudja, hogy a férfit és több társát is az egyik hamburgi mecsetben szervezhették be. A Kabulhoz közel amerikai erők által őrizetbe vett személy Franciaországban és Nagy-Britanniában tervezett összehangolt robbantásokról árult el részleteket. Londonból származó jelentések szerint az európai fővárosok aggodalmára olyan britek által lehallgatott beszélgetések adtak okot, amiket német és brit állampolgárok folytattak az Afganisztán-Pakisztán határon robbanószerek beszerzéséről.

Kapcsolatban vagyunk amerikai partnereinkkel, és folyamatosan figyeljük a helyzetet, jelentette ki Brüsszelben Cecilia Malmstrom, az Európai Unió belügyi biztosa. Az amerikai külügyminisztérium állampolgáraiknak szóló figyelmeztetései többnyire olyan országokra vonatkoznak általában, mint Mexikó, Izrael vagy Nepál, de ritkán egész földrészekre, főleg Európára, amely pedig jelentősen érintheti a turizmust is.

Mivel az európai államok szintén növelték a veszélyeztetettségi szintet, ezért nem valószínű, hogy az amerikai figyelmeztetés valódi célja pusztán belpolitikai természetű lett volna. Eszerint Obama eltökéltségét mutatta volna a terrorizmus elleni harcban a félidős választások előtt, mely bevett szokás volt Bush elnöksége alatt.

Malmstrom további részleteket kért az USA felhívását és annak alapjait illetően, árulták el névtelenséget kérő uniós diplomáciai források Brüsszelben. Az uniós belügyminiszterek csütörtökre terveznek megbeszélést Luxemburgban.

Berlin nem lát arra utaló konkrét jeleket, hogy iszlamista
merénylet állna küszöbön Németországban. A hétfői nyilatkozatok
szerint fenyegető új információkkal Párizs és Róma sem rendelkezik,
Stockholm és Tokió viszont fokozott éberségre intette az
állampolgárait. A figyelmeztetések szerint különösen a tömegközlekedési eszközökön, a középületekben, a turistalátványosságok közelében és általában a nagy tömegeket vonzó helyeken ajánlatos az óvatosság.

Terrorelhárítási szakemberek arra következtetnek, hogy a
szélsőségesek egy, a Mumbai ellen 2008-ban intézett terrortámadáshoz
hasonló akcióra készültek. Az Eiffel-torony, a berlini
főpályaudvar, a szintén a német fővárosban lévő Adlon luxus szálloda,
az Alexanderplatzon épült tévéadó és a párizsi Notre Dame is a
célpontok listáján szerepel.