Csak megölelhetik rokonaikat a chilei bányászok

2010.10.12. 13:33
Zöld overallban, nevükkel a mellkasukon hozzák fel a chilei bányászokat kedden éjszaka. Az újságírók pedig nem láthatnak majd az egészből semmit.

Ahogy korábban írtuk, kedden feljöhetnek a chilei bányászok. Andre Sougarret chilei bányaügyi miniszter ugyanis helyi idő szerint hétfő este üzenetet küldött, amiben az állt, hogy az augusztus 5-én történt bányaomlás óta a föld mélyén rekedt 33 bányász hétfőről keddre virradóan az utolsó éjszakát tölti együtt a 622 méteres mélységben lévő menedékhelyen.

A bányászok zöld overallban, nevükkel a mellkasukon érkeznek majd a felszínre. A tervek szerint a média legközelebb körülbelül 10 méterre lehet annak a lyuknak a szájától, amin keresztül a kapszulát kiemelik. A kiszálló bányászokat ugyanakkor védőfallal fogják takarni, és azonnal elvezetik őket az elsősegélyhez egy olyan felfújható alagútban, amilyet focimeccseken szoktak használni a stadionokban.

Ha az orvosok rendben találják őket, akkor találkozhatnak azzal a három rokonukkal, akiket korábban kijelöltek. Alberto Iturra, a mentőcsapat pszichológusa gondolt a hozzátartozókra is. Azt javasolta, hogy estére hagyják el a újságíróktól ostromolt sátorvárost, és aludjanak, pihenjenek mielőtt a bányászok megérkeznek. A családdal töltött percek után helikopterrel viszik el őket a közeli Copiapoba.

A chilei kormány minden bányásznak legalább 6 hónapos pszichológia támogatást ígért, a bánya vezetője, Leonardo Farkas pedig 10000 dolláros csekket adott a bányászok nevében mind a 33 családnak, és felállított egy alapítványt, ahova gyűjthetik az adományokat.

Elsőként a pszichológiailag legstabilabb bányászok utaznak majd, hogy később felkészíthessék társaikat a hosszú, klausztrofobikus utazásra.