Sorra hozták a felszínre a bányászokat

2010.10.13. 15:05

Élő közvetítés a mentőakcióról:

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A helyszínen tartózkodik a boíviai elnök, aki korábban azt ígérte, saját elnöki gépén viszi haza a csapat egyetlen bolíviai tagját, Carlos Mamanit. Az elnök barátságosan beszélgetett a napszemüveges bányászokkal.

  • A szakállas Jorge Galleguillos a hírek szerint még borotváltan hagyta el a felszínt 68 napja, A kapszulából kilépve hosszasan ölelkezett a mentőalakulatok képviselőivel, majd őt is hordágyra fektették és kórházba szállították. Vele együtt 11-en érték el a felszínt, azaz a bányászok harmada már megmenekült.

  • Most kaptuk a hírt, hogy Vega a fotózkodás mellett szakított időt arra, hogy megölelje kinn váró nejét.

  • Rágózva, integetve, lazán rugózó mozgással lépett ki a kabinból Alex Vega. Ölelkezés előtt a fotósoknak pózolt, majd hátba veregetett több mentőmunkást. Ránézésre inkább felpörgött autóversenyzőnek tűnik, semmint túlélőnek.

  • Laurence Golborne bányaügyi miniszter bejelentette, hogy a tervezettnél gyorsabban zajlik a mentés. Egy óra helyett 40-50 percbe telik egy bányász kimentése.

  • A 63 éves Mario Gomez 12 éves kora óta bányában dolgozik, ezért a vájárok körében gyakori tüdőbetegségben, szilikózisban szenved. A sorban utána következő bányászok is valamilyen egészségügyi problémával - magas vérnyomással, cukorbetegséggel, bőrproblémákkal - küzdenek.

  • Javítási munkálatok miatt csaknem egy órára leállították helyi idő szerint szerda hajnalban a chilei bányászokat felszínre hozó mentőkabin működését. A szünet után gond nélkül folytatták a mentést, már kilenc bányász feljutott a felszínre.

    Az ötödik bányász kimentése után a kapszula 48 percen keresztül nem működött, mert meg kellett olajozni a görgőit, hogy biztosítsák a kabin egyenletes haladását a furatban.

  • A veseproblémákkal és magas vérnyomással küzdő Alex Vega lesz a következő utasa a kapszulában. A 31 éves Vega kilenc éve dolgozik a bányában.

  • A The Telegraphban közölt becslések szerint a mentés költsége eddig 4 milliárd forintnyi összegbe került. A mentésbe egyébként beszállt a Vatikán is azzal, hogy a pápa elmondott egy imát a szerencsés megmenekülésért.

  • Az egyik már kimentett bányász - Mario Gomez- volt az, aki 17 nappal a baleset után eljuttatta üzenetét a kintieknek. A piros filccel egy papírcetlire írt üzenetet - Jól vagyunk a menedékben - a 33-ak - egy őket kereső fúró végére erősítette.

    Az üzenet akkor jött, amikor a mentőalakulatok már kezdték feladni a reményt. Az így fúrt lyukon át juttattak élelmet és vizet a bányászoknak.

  • Megható ölelkezéssel kezdődött Mario Gomez megérkezése. Hosszasan ölelkeztek feleségével, miközben a munkások tapssal köszöntötték őt. A bányász térdre ereszkedve imát mondott, majd ahogy társai, hordágyra fekve őt is elszállították.

  • A 63 éves Mario Gomez utazik a kapszulában a felszín felé. A felszínen felesége, Lilianet Ramirez várja, aki korábban a Daily Telegraphnak beszélt a várakozás nehézségeiről.

    A csoport Gomeznek köszönheti, hogy a szerencsétlenség után a külvilág tudomást szerzett arról, hogy életben maradtak. A 700 ezer tonna kő leomlását követően a világ 17 napig úgy tudta, senki nem élte túl a katasztrófát. Gomedának sikerült a felszínre juttatnia az üzenetet: "Jól vagyunk a menedékben - a 33." A fentről érkező ételszállítmányok elindulásáig a csoport 48 óránként két kanál tonhalat és egy korty tejet vett magához.

  • A chilei egészségügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóan elmondta, hogy akár másfél nap alatt is befejeződhet a bányászok mentése. Jól működik a mentőkabin, az ellenőrző rendszer is és a megmentettek is viszonylag jó egészségi állapotnak örvendenek.

    Jaime Manalich fehér öltönyben áll a kamerák előtt, a sivatag közepén.

  • Claudio Yanez az első, aki megpillantja a napfényt, időközben ugyanis beköszöntött a napfelkelte. A bányászt menyasszonya és egyik lánya várta, akik a nyakába borulva köszöntötték. Yanez egy lentről hozott szikladarabot adott át az egyik katasztrófamentőnek.

  • Caludio Yanez is megérkezett. A nyolcadik túlélőt a felszínen menyasszonya várja, aki korábban még kikosarazta a férfit, a bányában rekedt férfinek azonban megüzente, hogy mégis hozzámegy feleségül, ha megtörténik a "csoda", és megmenekül.

  • A közvetítést követve feltűnt, hogy a megmenekülők nem csak fittek, de trendik is, köszönhetően az általuk viselt légyszemüvegeknek. Azt tudtuk, hogy bányászoknak a hosszú sötétség után napszemüveget kell viselniük, hogy elkerüljék a napfény okozta retinakárosodást. Időközben derült ki, hogy a nagy médiaérdeklődésre számítva az Oakley segélyként szállított a helyszínre 100 százalékos UV-szűrésű napszemüvegeket, hogy így kerüljék el a szemkárosodást és mellesleg milliók előtt reklámozzák a céget. A szemüvegek egyébként 450 dollárba kerülnek a boltban, ami nagyjából 90 ezer forint.

  • Egy 34 éves bányász lehet a következő megmenekülő. A fúrókezelő szorult helyzeteben ígéretet tett, hogy a napfényben elveszi majd barátnőjét, Cristina Nunezt.

  • Zökkenőmentesen, és a vártnál gyorsabban halad a mentés. Jose Ojeda is elérte a szabad levegőt. Mivel felesége nyolc éve meghalt, fogadott lánya várta a felszínen. A patriotizmus uralja a mentőakciót, Ojeda egy chilei zászlót lengetve fejezte ki örömét.

  • A miniszterelnök, Sebastian Pinera népszerűsége a krízis alatt 50 százalékról 70 százalékra ugrott. Még jobban járt a Laurence Golborne bányaügyi miniszter, akiért 86 százaléknyi chilei rajong.

  • Jose Ojeda a következő a sorban. A 56 éves bányász cukorbeteg.

  • Osman Araya is elérte a felszínt. A harminc éves bányászt felesége várta a kapszula bejáratánál. "Köszönjük mindenkinek, hogy segített" - mondta a felszínre érkezett Araya, majd átölelte feleségét.

  • Jó egészségnek örvend mind az öt eddig felszínre hozott bányász. Hatvankilenc nap után elsőként a 31 éves Florencio Ávalos jöhetett fel, érkezését szirénaszó és villogó lámpa jelezte. Felesége és kislánya is a lent rekedt társai által aláírt pólót viselő bányász nyakába borult, mielőtt hordágyon elszállították helyszíni kivizsgálásra.

    Alig egy óra kellett ahhoz, hogy a második bányász is megérkezzen. A boldog Mario Sepulvedán  aranyat is tartalmazó köveket osztogatott a Sebastian Pinera elnök mellett álló szakembereknek, a kordonon kívül álló munkásokhoz is széles mosollyal szaladt oda Chilét éltető kórust vezényelni.

    Őket Juan Illames, a bolíviai Carlso Mamani és a csapat legfiatalabb tagja, a 19 éves Jimmy Sanchez követte.

  • cikkünk a témában:

    Szenet rágtak a bányászok, úgy élték túl

    Hatvankilenc napot még senki sem volt a föld alatt, de huszonöt napig a most kimenekített chilei bányászok előtt is túlélték vájárok, hét-nyolc napot pedig több százan kibírtak már. A most felszínre hozott chilei bányászok minden eddiginél többet, 69 napot töltöttek a mélyben. A korábbi bányaomlásokat megközelítőleg ennyi ideig sem sikerült senkinek túlélnie, de voltak csodálatos megmenekülések korábban is.

    800px-Catastrophe de Courrières - Les 13 premiers héros rescapés
    Az 1906-os francia szerencsétlenséget túlélt tizenhárom bányász
  • cikkünk a témában:

    Pokoli nehéz lesz mindent feldolgozni

    A bányászoknak felérve hirtelen óriási nyomással kell megbirkózniuk, történetüket sokan megfilmesítenék vagy megírnák, elnöki palotákba kaptak meghívást, tévéstúdiókba várják őket. A rengeteg pénz mellett a család túláradó figyelme is problémát jelenthet, a chilei kormány fél évig biztosít pszichológusokat a harminchárom férfinak.

  • cikkünk a témában:

    Sorra hozzák a felszínre a chilei bányászokat

    A tervezetthez képest kétórás késéssel kezdődött a mentőakció, a hivatalos indoklás szerint változtatásokat végeztek a bányászok kimentéséhez használt kabinban elhelyezett kommunikációs rendszeren, azonban a mentés azóta már a tervek szerint halad. Kétszer is tesztelték üresen a 66 centi széles járatban a mentéshez használt kabint, egyszer egy kisebb sérülést is ki kellett javítani, mielőtt negyed tizenkettőkor leengedtek egy tapasztalt bányamentőt a lent rekedtekhez.