Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Megint archeoparkot akar a jeruzsálemi polgármester

2010.10.14. 06:40

A jeruzsálemi polgármester arra kérte Benjámin Netanjahu kormányfőt, hogy hagyja jóvá az önkormányzat vitatott tervét egy régészeti park kialakítására a szent város többségében arabok lakta keleti részén.

A Nir Barkat vezette önkormányzat júniusban hagyta jóvá a Király kertje nevű park terveit, amelyek megvalósításhoz azonban több mint húsz arab lakóházat kellene lerombolni a Szilvan negyedben.

Az elképzelés, amelyet élesen bíráltak a palesztinok, nemzetközi tiltakozási hullámot váltott ki. Az önkormányzat 22 palesztin házat rombolna le, ugyanakkor hatvanhat, izraeli engedély nélkül felhúzott házat legalizálna.

Jeruzsálem sorsa kulcskérdés az izraeli-palesztin tárgyalásokon. A palesztinok azt akarják, hogy az 1967-es háborúban Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálem a majdani palesztin állam fővárosa legyen, míg Netanjahu ellenzi ezt. A közvetlen tárgyalásokat az elmúlt hónapban újították fel a felek, azok azonban egyelőre megfeneklettek, mivel Izrael nem hajlandó meghosszabbítani a megszállt területeken való zsidó telepek bővítésének moratóriumát.

Az izraeli miniszterelnök hivatala egyelőre nem reagált a jeruzsálemi polgármester javaslatára. Az úgynevezett Szilvan-terv jóváhagyása megfigyelők szerint a nemzetközi tiltakozások újabb hullámát váltaná ki, és ismételt fenyegetést jelentene az izraeli-palesztin béketárgyalásokra.