A chilei bányászok órákkal a tárnaomlás előtt érezték a bajt

2010.10.19. 20:12
A múlt héten Chilében hétszáz méteres mélységből kiszabadított bányászok már a tárnaomlás előtt három órával tudtak arról, hogy fokozottan kockázatos a mélyben tartózkodni, a munkálatok irányítója azonban nem engedte őket a felszínre jönni.

Az augusztus 5-én történt San José-i bányabaleset ügyében vizsgálódó parlamenti bizottság egyik tagja, Carlos Vilches azt nyilatkozta: az egyik megmentett bányász beszámolt arról, hogy már a tárnaomlást megelőző órákban szokatlanul furcsa és erős hangokat lehetett hallani, a vájárok azonban hiába kérték a bánya elhagyásának engedélyezését.

"Juan Illanes elmondta, hogy délelőtt tizenegy óra körül nagyon erős robajra lettek figyelmesek. Engedélyt kértek a munkaterület elhagyására, de ezt megtagadták tőlük. A bányászok szerint mindaz, ami történt, a munkavezetők és a bányatulajdonosok gondatlanságának tudható be" - hangsúlyozta Vilches.

"A fennálló veszély és a kockázat egyaránt ismeretes volt, ezek az urak pedig mégis úgy tettek, mintha semmi nem történt volna. Az lett volna ésszerű, ha felszínre hozzák őket (a vájárokat)" - tette hozzá Vilches, aki elmondta, már többen jelezték, hogy hajlandók vallomást tenni.

Az Illanes által mondottakat eddig már két társa, Jimmy Sánchez és Omar Reygadas is megerősítette.

"A bányában óriási robaj volt, és minket bent hagytak, de erről többet nem mondhatok" - jegyezte meg Sánchez.

Cristián Barra belügyminisztériumi tanácsadó a La Tercera című napilapnak elmondta, hogy a szakértők véleménye szerint a bányaomlás nem egyik pillanatról a másikra történt, hanem annak voltak vészjósló előjelei.

Az egyik kiszabadított bányász barátja, Miguel Valenzuela, aki egykor maga is a San José-i bánya dolgozója volt, a chilei napilapnak elmondta, hogy augusztus 4-én az egyik alvállalkozó fuvaros figyelmeztette a munkálatokat irányító Carlos Pinillát, hogy már nem kell sok a bánya beomlásához.  • Tippek
  • Árfolyam