Befejeződik a Help kampány

2010.10.27. 16:06
Lezárult a dohányfüstmentes életet meghirdető Help kampány, amely hat év alatt az összes uniós tagországban tartott rendezvényeket.

Hat év után véget ér a dohányfüstmentes életet hirdető Help kampány. A programot az Európai Bizottság indította el 2005-ben azzal a céllal, hogy felhívja az európai fiatalok figyelmét a dohányzás veszélyeire. A Help munkatársai a hat év alatt csaknem 1400 rendezvényt bonyolítottak le, és több mint 575 ezer szén-monoxid tesztet végeztek el Európában. Magyarországon összesen 83 eseményen figyelmeztették az embereket a dohányzás káros hatásaira.

A kampány egyik legfontosabb célja az volt, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy ne kezdjenek el dohányozni, valamint segítsenek a dohányosoknak a leszokásban. Ezenkívül a passzív dohányzás veszélyeire is fel kívánták hívni a figyelmet. A fő célcsoportot a 15 és 34 év közöttiek alkották, különös tekintettel a fiatalokra és a hátrányos körülmények között élőkre. A kampány az Európai Unió mind a 27 tagállamában zajlott.

A kampány célcsoportja a 15-24, valamint a 25-35 éves korosztály volt. A többi között fiatal művészek készítették a Helpers című rajzfilmsorozatot, amely a dohányzás veszélyeire mutatott rá. Ezen kívül vicces reklámfilmek futottak az országos televíziós csatornákon, a Múzeumok éjszakáján pedig két művész a Hősök terén hatalmas graffitivel hívta fel az emberek figyelmét a dohányzás elleni küzdelem fontosságára Magyarországon. A program részeként rajzpályázat indult, az általános és középiskolás diákok szabadon választható technikával fogalmazták meg leszokási tippjeiket.

Minden harmadik budapesti óvodás korú gyermek dohányfüstös otthoni környezetben nő fel. A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés (GYTS) legutóbbi, 2008-as adatfelvételének eredményei szerint Magyarországon a 13-15 év közötti tanulók több mint a fele már kipróbálta a cigarettát, a dohányzók közül minden ötödik tanuló 10 éves kora előtt szívta el az első cigarettát. A dohányzás megelőzési programokat tehát a lehető legkorábban, óvodáskorban el kell kezdeni, mondta Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (ÉFI) Dohányzás Fókuszpontjának vezetője.

A korosztály életkori sajátosságainak megfelelő, érdekes és játékos Óvodai Dohányzás Megelőzési Programhoz bármelyik ovi csatlakozhat, de ugyanígy az a 3-5. és a 6-10. osztályba járóknak is kínál az OÉFI interaktív, a tanmenetbe beépíthető oktató programot és eszközcsomagot.