150 év börtön a Pukanic-gyilkosság vádlottjaira

2010.11.03. 18:58
Súlyos börtönbüntetéseket - tizenöttől negyven évig tartó szabadságvesztést, összesen 150 évet - szabtak ki az Ivo Pukanic ismert horvát újságíró gyilkossági perének hat vádlottjára szerdán Zágrábban.

Ivo Pukanicot, a Nacional című horvát hetilap tulajdonosát és volt főszerkesztőjét, illetve egyik munkatársát - Niko Franjicot, a lapot kiadó cég marketingigazgatóját - Zágráb központjában, még 2008. október 23-án gyilkolták meg. A neves horvát újságíró és társa életét egy motoron elhelyezett pokolgép oltotta ki. A merényletet egy sor súlyos bűntény előzte meg Horvátországban.

A legsúlyosabb büntetést, 40 évig tartó szabadságvesztést, a gyilkos robbanószerkezet távirányítással működésbe hozó Zeljko Milovanovicra szabták ki. Rá távollétében mondta ki az ítéletet a bíróság, mert Belgrádban is folyik ellene bűnvádi eljárás a szerb Sreten Jociccsal együtt. Ez utóbbi vádlott ellen az a vád, hogy 1,5 millió eurót fizetett ki a gyilkosságért.

Harminc évet kapott Bojan Guduric, aki a gyilkosság a helyszíne közelében egy golyószóróval várt arra, hogy lelője az áldozatokat, ha a pokolgépes merénylet meghiúsul.

A bűnszövetkezetet megszervező Robert Matanic 33 éves börtönbüntetést kapott. A merénylők és a gyilkosságot a gyanú szerint megrendelő Jocic között kapcsolatot tartó Slobodan Djurovic büntetése 15 év szabadságvesztés. Két vádlott, Amir Matafalani és Luka Matanic 16-16 év börtönbüntetést kapott, mert ők figyelték ki az áldozatokat.

A bírósági tárgyalás februárban kezdődött el. Az ügyész 40 éves szabadságvesztés kiszabását kérte a vádlottakra tekintettel a különösen súlyos bűncselekményre, amely a horvát demokrácia és újságírás ellen irányult. A vádlottak ártatlanságukat hangoztatták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport