5,6-os földrengés volt Szerbiában

2010.11.03. 06:26 Módosítva: 2010.11.03. 10:31
000T TRPar3573042

Legalább két halottja és ötven sérültje van a szerda hajnali szerbiai földrengésnek, közölte Ivica Dačić belügyminiszter, akit a Tanjug hírügynökség idézett.

Az 1 óra 56 perckor történt rengés középpontja a Belgrádtól 175 kilométerre délre fekvő Kraljevo városának közelében, attól tíz kilométerre északra volt. Erőssége nem 5,4-es erősségű, ahogyan először közölték, hanem 5,6-os a szerbiai földrengéstani intézet szerint. Négy kisebb rengés követte.

Dačić hajnali négy óra körül érkezett meg a hetvenezres Kraljevóba, ahol súlyos károk keletkeztek, megrongálódott a helyi kórház is. A város nagy részén nem volt áram, vezetékes víz, és nem működtek a telefonvonalak. "A legfontosabb, hogy mindenki megnyugodjon, ne törjön ki pánik, és az, hogy a város infrastruktúrája helyreálljon", mondta a miniszter.

Az első nagy rengést szinte az egész országban érezni lehetett. Több városban az emberek ijedtükben kiszaladtak az utcára. A két halálos áldozat egy ötvenes éveiben járó házaspár volt, amelynek összedőlt a családi háza.


View Földrengés Kraljevo in a larger map

A Blic Online olvasói legalább egyperces rengésről számoltak be, Újvidéken és Szkopjéban is lehetett érezni. "Arra gondoltam, nehogy megismétlődjön a szkopjei forgatókönyv", írta valaki BaneBG néven az 1963. július 26-i, 6,1-es erejű földrengésre utalva, amikor körülbelül ezren meghaltak, 120 ezren hajléktalanná váltak Macedónia fővárosában.

Pánik Törökországban

Törökország északnyugati részét is közepes erejű, 5,3-es földrengés rázta meg hajnalban, több helyen pánik tört ki.

A földmozgás az Égei-tengert és a Márvány-tengert összekötő Dardanellák térségében történt. A tengerszoros partján lévő Canakkale város lakosai fejvesztve menekültek ki a házakból, és sokan az éjszaka hátralévő részét az utcákon töltötték parázstartó fémüstök mellett melegedve.

A város polgármestere az NTV hírtelevízióban közölte, hogy a hatóságokat nem tájékoztatták sem áldozatokról, sem anyagi károkról. A rengést a 150 kilométerre keletebbre lévő Isztambulban is érezték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport