Félidős választások

2010.11.03. 08:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Egy körzet szavazott a marihuána mellett

    A szavazatok 56 százalékos feldolgozása mellett a szavazók 55-45 arányban elutasították a marihuána legalizációját a félidős választással párhuzamosan tartott népszavazáson Kaliforniában, és az exit pollokra hivatkozó CNN szerint az eredmény már nem fordul meg.

    A Los Angeles Times szerint az exit pollok alapján szinte az összes körzetben elbukott a népszavazásra bocsátott 19-es kezdeményezés. A kivételnek számító legszorosabb körzetben 51-49 volt a támogatók és az ellenzők aránya.

  • "Soha nem szabad feladni" - ismételgette mosolyogva Harry Reid, a demokraták szenátusi vezetője, aki a kampány alatt lesújtó felmérések ellenére végül meglepően magabiztosan nyert Nevadában. Reid azt mondta, hogy kapott már jópár pofont, de fel tudott állni. A republikánusoknak különösen fontos lett volna, hogy ha már nem tudták megszerezni a szenátusi többséget, akkor legalább Reidet is sikerüljön leváltaniuk.

  • A szenátusi szavazások közül még számolnak a szorosan alakuló Coloradóban és Washington államban is, Alaszkában pedig csak nemrég kezdődött meg a szavazatok összesítése. A legészakibb tagállamban az eddigi szenátor Lisa Murkowski annak ellenére is elindult, hogy a republikánus előválasztáson kikapott Joe Millertől. Most 39 százalékkal vezet, Miller 34 százalékkal második, a demokrata Scott McAdams pedig csak a szavazatok negyedét szerezte meg.

  • Eddig összesen 230 képviselői helyet szereztek a republikánusok, és 165-öt a demokraták. A republikánusok átlépték a többséghez szükséges 218-as határt, még 40 hely sorsa eldöntetlen.

  • Még csak a szavazatok 20 százalékát számolták össze, de az exit pollok és az előrejelzések alapján a CNN szerint nem legalizálják a marihuánát Kaliforniában. Jelenleg 44-56 a támogató és az ellenző szavazatok aránya.

  • A CNN előrejelzései szerint legalább 60 képviselői helyet vesztenek el a demokraták, ilyen arányú vereségre az elmúlt száz évben nem volt példa. Az alsóházi többség megszerzéséhez már 39 képviselői hely is elég lett volna a republikánusoknak. Harry Truman és Bill Clinton alatt korábban 54 képviselőt veszítettek a demokraták.

  • A demokraták szenátusi vezetője végül meglehetősen könnyedén, 51-45 arányban győzte le a republikánus Sharron Angle-t. A demokratáknak meglehetősen kínos lett volna, ha a szenátusi arcukként dolgozó Reid is kihullik a szenátusból. Győzelmével azonban a demokratákkal szavazó két független jelölttel együtt hivatalosan is megvan a demokraták többségéhez szükséges 51 képviselőjük a százfős felsőházban.

  • Még nincs meg a képviselőházi választás végeredménye, de az már látszik, hogy súlyos vereséget szenvednek a demokraták. Obama telefonon beszélt John Boehnerrel, a republikánusok szenátusi vezetőjével, leendő házelnökkel. A fehér házi források szerint az elnök beszélt a leköszönő házelnök Nancy Pelosival is.

  • Mark Kirk nyerte Obama egykori szenátori helyét Illinois-ban, 48-46 arányban verte demokrata ellenfelét. Ezzel hatodik szenátori helyüket vesztik el a demokraták.

  • Talán a pennsylvaniai szenátori széknél is nagyobb veszteség a demokratáknak, hogy elbukták a kormányzóválasztást Ohióban, ahol 85 százalékos feldolgozottság mellett a republikánus John Kasich 49 százalékkal vezet a 47 százalékon álló Ted Strickland eddigi kormányzó előtt. Obama 2012-es újraválasztásakor is kulcsfontosságú államról van szó, amelyben a republikánusok elkezdhetik megerősíteni pozícióikat.

  • A republikánus Pat Toomey megnyerte a pennsylvaniai szenátorválasztást, ezzel már öt szenátor helyet hódítottak el a demokratáktól. A szavazatok 90 százalékos összeszámolása mellett a demokrata Jose Sestak 49-51 arányban vesztésre áll, az előrejelzés szerint már nem tudja behozni hátrányát. A republikánusoknak különösen nagy győzelmet jelent, hogy egy fiskális konzervatív republikánus jelölt tudott nyerni egy korábban demokraták felé hajló tagállamban.

  • A kaliforniai szenátorválasztást is a demokraták nyerik, így megtartják többségüket a szenátusban, és csak a képviselőház irányítását veszítik el a félidős választásokon.

  • John Boehner leendő republikánus házelnök szerint a választók egyértelmű jelzést küldtek Barack Obamának, hogy változtasson az eddigi politikáján. Boehner azt mondta, hogy az előttük álló kemény feladatokban ugyanakkor készek együtt dolgozni, majd elcsukló hangon tette hozzá, hogy egész életében az amerikai álomért dolgozott.

  • Harry Reidnek úgy tűnik, nem kell komolyan aggódnia, a szavazatok 51 százalékának összeszámolása mellett 53-43 arányban vezet Sharron Angle ellen.

  • Kaliforniában a félidős választással egyidőben szavaztak a marihuána legalizálásáról, ami a leköszönő Arnold Schwarzenegger kormányzó utolsó nagy javaslata lehet. A számlálás még csak most kezdődött, 2 százalékos feldolgozottság mellett 57-43 arányban az ellenzők vezetnek.

  • A szavazatok 84 százalékának összeszámolása mellett a republikánusok 50,5-49,5 arányban vezetik a pennsylvaniai szenátorválasztást. Az egy százalékos különbség 36 ezer szavazót jelent.

  • A Tea Party támogatását is élvező Nikki Haley lesz az első indiai származású női kormányzója Dél-Karolinában, 91 százalékos feldolgozottság mellett 52-46 arányban vezet a demokrata Cinvent Sheheen ellen. Haley a republikánusok között Sarah Palin 2008-as alelnökjelölt egyik legnagyobb riválisa is lehet.

  • Az exit pollok szerint a demokrata Scott Brown követheti a republikánus Arnold Schwarzeneggert Kalifornia élén, 53-43 arányban végezhet a Meg Whitman ellen.

  • Wisconsin elúszott a harmadik újraválasztására készülő Russ Feingoldnak, a republikánus Ron Johnson nyerte a szenátorválasztást az államban. Ezzel még hat helyre lenne szükségük a szenátusi többséghez. Ha egyenlőség alakulna ki a szenátusban, akkor a felsőház kvázi elnökeként Joe Biden alelnök döntene a demokraták javára.

  • Az összes, 435 képviselői helyből eddig 148-at szereztek meg a republikánusok, és 99-et a demokraták. Ugyan a teljes képviselőházat újraválasztják, azonban valójában csak valamivel több, mint száz kompetitív körzet van, ezek döntik el a választást, és nagyon sokat már nem tudtak megvédeni a demokraták.

  • Fej-fej mellett a két szenátorjelölt Obama államában, Illinois-ban. A demokrata Alexi Giannoulias 47,9 százalékkal vezet a 46,6-on álló Mark Kirk között. Coloradóban Michael Bennett 49,8 százalékon a 45 százalékot szerző Ken Buck, a Tea Party támogatottja előtt.

  • Pennsylvaniában lehet az est legszorosabb választása, a szavazatok 75 százalékának összeszámlálása után mindkét jelölt 50-50 százalékra áll. A republikánus Pat Toomey 1 632 855 szavazattal vezet a 2171 vokssal lemaradó, 1 630 684-et gyűjtő Joe Sestak előtt.

  • A republikánusok megszerezték Új-Mexikó, Pennsylvania és Michigan államok irányítását, Marylandet megtartották a demokraták.

  • Szoros a kormányzóválasztás Floridában, Dél-Karolinában és Ohióban is, a szavazatok kétharmadának összeszámolása mellett mindhárom államban két-három százalék a demokrata jelölt előnye. Coloradóban Tom Tancredo korábban republikánus kongresszusi képviselő 39 százalékkal követi az 51 százalékon álló demokrata éllovast, a hivatalos republikánus jelölt még tíz százalékot sem éri el.

  • A CNN előrejelzései szerint már legalább 52 képviselői helyet bukna a demokraták. Ha három képviselővel többet veszítenek, akkor a mostani lehet minden idők legnagyobb képviselőházi veresége.

  • Több mint öt ciklus óta folyamatosan megválasztott demokrata képviselők is búcsúznak a kongresszustól, Floridában Allen Boyd tizennégy év után veszíti el képviselői helyét republikánus kihívójával szemben.

  • Nevadában is vége a szavazásnak, hamarosan kiderül, hogy Harry Reidnek, a demokraták szenátusi vezetőjének sikerül-e megőriznie székét. Az exit pollok alapján Reid 48 százalékot szerezhet, míg Sharon Anglet, a Tea Party újabb támogatottját 47 százalékra jósolják. Csak a rend kedvéért, John McCaint újraválasztották Arizonában.

  • Az exit pollok alapján az idősek között különösen visszaesett a demokraták támogatottsága, csak 39 százalék szavazott rájuk, miközben a republikánusokra 58 százalék. Az elmúlt tizenhat évben rendre egyenlő arányban oszlottak meg a két párt között.

  • A felmérésekben szorosnak jósolt államok közül háromban is jól állnak a demokraták a szenátorválasztáson. Illinois-ban Alex Giannoulias a szavazatok felének összeszámlálása után 51-44 arányban vezet republikánus kihívójával szemben. Pennsylvaniában a szavazatok harmada alapján Joe Sestak 54-46 veri a republikánus jelöltet, míg Coloradóban 25 százalékos feldolgozottság mellett 54-41 arányban vezet Michael Bennett.

  • A Floridában háromindulós szavazáson 51 százalékkal élen végző Marco Rubio a Guardian szerint elemeiben szinte már egy 2016, vagy 2020-as elnökjelöltségre készülve mondta el győzelmi beszédét. Ami nem hiányozhatott: kisfia hangos "Apa!" kiáltására reagálva mosolyogva megjegyezte, hogy a gyerek szerit a mikrofonokat.