Afganisztánban nagyon jó gyereknek lenni

2010.11.22. 12:24 Módosítva: 2010.11.22. 14:18
A NATO kabuli polgári főképviselője úgy véli, most jó gyereknek lenni Afganisztánban. Az ENSZ adatai szerint viszont a háború gyakran szedi áldozatait az afgán gyerekek közül. 2008 szeptemberétől 2010 augusztusáig 1795 gyerek halt meg a konfliktusokban. Az UNICEF 2009-es jelentése állítja, Afganisztán a világ legveszélyesebb helye a gyerekek számára.

Afganisztánban nagyobb biztonságban vannak a gyerekek, mint Londonban vagy New Yorkban, tett meglepő kijelentést a NATO kabuli polgári főképviselője a BBC-nek. A műsorvezető megjegyezte, a kabuli utcák nagyon veszélyesek, amire Mark Sedwill NATO-képviselő azt válaszolta: "Itt Kabulban és a többi nagyvárosban valójában nagyon kevés a bombatámadás. A gyerekek nagyobb biztonságban vannak, mint Londonban, New Yorkban vagy Glasgow-ban, vagy sok más nagyvárosban. Ez egy családbarát társadalom, kicsit olyan itt, mint egy falvakból álló városban."

A NATO félrevezet

A képviselő szavai felháborodást keltettek a gyermekmentők körében. A Save the Children nevű szervezet egyik munkatársa a BBC-nek félrevezetőnek nevezte Sedwill szavait. "Sedwill azt sugallja, hogy ez a falusias környezet egyfajta biztonságot és nyugalmat jelent. De ez nincs így. Afganisztánban minden ötödik gyerek még ötéves kora előtt meghal. Így aki azt mondja, hogy Afganisztánban élni biztonságosabb, mint London, New York vagy Glasgow, egyszerűen ostoba."

Az ENSZ adatai szerint a háború gyakran szedi áldozatait az afgán gyerekek közül. 2008 szeptemberétől 2010 augusztusáig 1795 gyerek halt meg a konfliktusokban. Az UNICEF 2009-es jelentése szerint Afganisztán a világ legveszélyesebb helye a gyereke számára. A csecsemőhalandóság a világon a legmagasabb, a lakosság kétharmadának nem jut tiszta vízhez. Az ország 43 százaléka a rossz közbiztonság miatt ráadásul elérhetetlen a segélyszervezetek számára.

Egy másik ENSZ-jelentés szerint a gyermekek és a nők a konfliktus igazi áldozatai. Csak 2010 első felében 74 gyerek halt meg bombamerényletek következtében. A múlt hónapban kilenc ember, köztük nyolc gyerek halt meg, mikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy iskolabusz közelében, Nimrozban, dél-nyugat Afganisztánban. Kabul az utóbbi hónapokban valóban csendesebb, de 2008-ban és 2009-ben az indiai követségnél történt robbantásokban a 75 áldozat közt számos gyermek is volt.

Szintén ismert, hogy az iszlamisták iskolába igyekvő gyereklányokat öntenek le savval, így tiltakozva a szerintük a női oktatás ellen. Ismeretesek a lányiskolákban történt rejtélyes gázmérgezések is, amelyeket szintén iszlamistákkal hoztak összefüggésbe. Nem ritka az sem, hogy Afganisztánban gazdag családok gyerekeit rabolják el váltságdíjért.