Irodájában fizette volna le az államtitkárt

2010.11.22. 16:03
A román belügyminisztérium épülete előtt fogtak el egy üzletembert, aki az egyik államtitkárt akarta lefizetni. A férfinak korábban állítólag több rendőri vezető is segített, vizsgálatot indítottak az ügyben.

Korrupciós botrány rombolja a román belügyminisztérium és rendőrség tekintélyét. Egy üzletember egymillió euró csúszópénzt akart adni a szaktárca egyik államtitkárának, látványos akcióban érte tetten az ügyészség és a rendőrség.

A belügyminisztérium épülete előtt tartóztatták le a hétvégén Catalin Chelu román üzletembert, aki Dan Valentin Fatuloiu belügyi államtitkárnak vitte el személyesen a megígért kenőpénz első részletét. Az üzletember nem egy félreeső helyen fizette le az államtitkárt, hanem bement az irodájába, és ott tette le a kenőpénzt.

Az államtitkár már nyáron feljelentette Chelut, az akciót már régen előkészítették. Az államtitkár azt állítja, hogy az üzletember akkor kereste meg őt először, amikor elrendelte a Chelut is érintő több pénzügyi gazdasági  bűncselekménygyanús eset alapos kivizsgálását. A román sajtó szerint az üzletember összesen 48 gazdasági bűnügy miatt került a nyomozók látókörébe, ezeknek a vizsgálatoknak az eltussolásáért próbálta megvesztegetni a belügyi államtitkárt.

Fatuloiu államtitkár burkoltan a rendőrség több vezetőjét is bírálta az ügyben. Szerinte ugyanis az őt megvesztegető Chelu úgy értesült az általa elrendelt vizsgálatokról, hogy több megyei rendőrségi vezető kiadta neki az információt.

Az államtitkárt fián keresztül környékezték meg az üzletember és társai. Fatuloiu fia 26 éves kora ellenére nagy vagyonra tett szert, állítása szerint csak a most elfogott üzletember egyik partnerével állt üzleti kapcsolatban korábban.

Román elemzők szerint meglehetősen rosszkor jött a korrupciós botrány, hiszen Bukarest 2011 tavaszára várja az Európai Bizottság döntését arról, hogy Románia csatlakozhat-e a schengeni övezethez, vagy sem. Hollandia és Franciaország szerint Románia éppen a korrupció miatt még nem érett meg még erre.