Mélyponton a Fico-ellenes koalíció

2010.12.05. 16:21 Módosítva: 2010.12.05. 16:21
A szlovák kormányfő vasárnap újra arról beszélt, lemond, ha nem a kormányzó koalíció közös jelöltje, hanem a jelenlegi főügyész, az ellenzék jelöltje kerül ki győztesen a hetek óta húzódó szlovákiai főügyészválasztásból. A koalíciót megosztja a leendő legfőbb ügyész személye, a csütörtöki titkos szavazáson valószínűleg több koalíciós képviselő is átszavazott az ellenzék emberére. Bugár Béla, a Híd elnöke szerint nagyon mélyre süllyedt a kormányzó koalíció.

Iveta Radičová szlovák miniszterelnök a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában megerősítette korábbi ígéretét: lemond, ha újraválasztják a jelenlegi legfőbb ügyészt, Dobroslav Trnkát, írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. A kormányzó koalícióban komoly feszültségeket okoz a hetek óta húzódó főügyészválasztás. Legutóbb csütörtökön volt egy sikertelen próbálkozás az új főügyész megválasztására: a titkos szavazáson a koalíció közös jelöltje, Jozef Centés egy szavazattal alul maradt az ellenzék jelöltjével, Trnkával szemben. Valószínűleg a koalíció néhány képviselője rá szavazott. A főügyészválasztást kedden ismétlik meg.

Radičová a Markíza televízióban már arról beszélt, ha a koalíció azokban az alapvető dolgokban sem tud megegyezni, melyek miatt bizalmat kapott a polgároktól, és melyek iránt elkötelezte magát, akkor semmiképpen sem maradhat jelenlegi formájában. Szerinte valószínűleg ilyen esetben olyan koalíció alakulna, amely a Smerből és a jelenlegi kormánypártokból állna, viszont nem lenne tagja a jelenlegi legnagyobb kormánypárt, az SDKÚ-DS (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió), mivel a párt közgyűlésén kizárt minden együttműködést Robert Fico pártjával.

A műsorban a kormányfő egyszer sem zárta ki, hogy az átszavazó koalíciós képviselők az SDKÚ soraiban ülhetnek. Szerinte egyeseknek gondot okozhat, hogy ő a kormányfő.

A kudarcba fulladt szlovák főügyészválasztásról adott interjút az Sme nevű szlovák napilapnak Bugár Béla, a Híd elnöke is. Bugár azt állítja, pártjának semmilyen oka nincs arra, hogy ne támogassa a koalíció közös jelöltjét, Jozef Centés-t.

A Bumm.sk által is idézett interjúban Bugár megismételte, amit a csütörtöki, sikertelen szavazás után is mondott: a Híd a megegyezésnek megfelelően, Centés-re szavazott, és fotókat is készítettek a szavazólapokról, de azok saját használatra készültek, nem tárná azokat a nyilvánosság elé. "Elkezdtek itt mindenféle ostobaságokat beszélni, hogy a Híd keleti képviselői voltak a félreszavazók" – mondta Bugár, aki egyben elutasította, hogy a Kassán létrejött Smer-Híd kapcsolat jelentette volna egy külön megegyezés alapját.

úgy fogalmazott: "Húsz éve politizálok, két Dzurinda-kormány idején is ezt tettem, mindig azt mondták ránk, hogy a legmegbízhatóbbak vagyunk. Nagyon mélyre süllyedtünk, senki sem hisz senkinek. A bizalmatlanság akkor kezdődött, mikor a három párt megegyezett az SDKÚ jelöltjének, Ján Hrivnáknak a támogatásában, mire a párt elnöke nemet mondott, mivel a frakcióban Dobroslav Trnka neve is felmerült".

"Valakinek megfelelne, ha a miniszterelnök távozni kényszerülne. Húsz éves politizálásom alatt nem éltem ilyet meg. Két hónap telt el azóta, hogy azt mondtam, ez a legbonyolultabb koalíció, és egy nap a KDH képviselői nem szavaznak meg egy törvényt, másnap nem születik döntés a főügyészről, majd minket vádolnak" – válaszolta az interjúban Bugár arra a felvetésre, miszerint a kormányfő eltávolításának szándéka lenne a furcsa szavazás hátterében. Bugár újra kijelentette, hogy a Smerrel nem lépnének koalícióra semmi esetben.

A Híd elnöke szerint a kormányzó koalícióban a leggyengébb pontot azok a képviselők jelentik, akik nem támogatták a sör járulékainak emelését vagy Čentéšt. "A legrosszabb, mikor nincs betartva az, amiben megegyeztünk, és néhányan azt gondolják, semmi komoly nem történik, ha másként szavaznak" – fogalmazott Bugár.