Ausztrália szerint az USA tehet a wikileakses kiszivárogtatásról

2010.12.08. 12:02
Az ausztrál kormány nem a Wikileakst vagy annak ausztrál vezetőjét, hanem az Egyesült Államokat teszi felelőssé, amiért a portál titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat tudott nyilvánosságra hozni.

Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek szerdán azt mondta: a sürgönyök nyilvánosságra kerüléséért jogilag azok felelősek, akik azokat eredetileg kiszivárogtatták, nem pedig Julian Assange, a honlap alapítója. Hozzátette: az ügy felveti azt a kérdést is, hogy az Egyesült Államok megfelelően gondoskodik-e titkos iratai biztonságáról.

A mintegy 250 ezer titkos amerikai sürgöny kiszivárgásának eredeti forrása nem ismert, bár az amerikai szárazföldi erők egy közkatonáját, a korábban Irakban hírszerzési elemzőként dolgozó Bradley Manninget több mint 150 ezer külügyminisztériumi irat jogosulatlan letöltésével vádolták meg a katonai hatóságok. Rudd szerdán megerősítette, hogy Ausztrália konzuli segítséget nyújt Assange-nak a kihallgatások során.

A WikiLeaks alapítóját nemi erőszak gyanújával kedden vette őrizetbe a brit rendőrség a svéd kezdeményezésre kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A 39 éves honlapalapító Londonban felvette a kapcsolatot az ausztrál főkonzullal, akitől támogatást kért. "Mi megerősítettük, hogy megkapja mindazt a segítséget, ami az összes többi ausztrál állampolgárnak is kijár" – közölte Rudd az ABC rádiónak adott interjúban.

A The Sydney Morning Herald című napilap szerdai számában egyebek mellett éppen Ruddal kapcsolatos Wikileaks-dokumentumokat tett közzé, melyekben azt vetik az ausztrál külügyi tárca vezetőjének a szemére, hogy 2007 decemberétől 2010 júniusáig tartó miniszterelnöksége idején Ausztrália külpolitikai baklövések sorát követte el.

Rudd nem reagált a kritikára, csupán ennyit jegyzett meg: "Biztos vagyok benne, hogy írtak már sokkal rosszabbat rólam a múltban, és írni fognak sokkal rosszabbat a jövőben is, de őszintén megmondom, nem érdekel. Az én feladatom most kizárólag az, hogy Ausztrália külügyminisztereként az ausztrálok érdekeinek megfelelően járjak el." Közben Assange fia, a 20 éves Daniel azt kérte Twitteren közölt üzenetében, hogy apjával méltányosan bánjanak, és a vele szemben folytatott eljárás legyen politikamentes.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök korábban súlyos felelőtlenségnek  nevezte a táviratok kiszivárogtatását, most viszont teljes támogatásáról biztosította külügyminiszterét. Az ausztrál kormánynak a kiszivárogtatásokat bíráló korábbi álláspontját Assange is élesen kriitzálta.