Csökken a foci népszerűsége, az emberek bicikliznek és hegyet másznak

2010.12.17. 12:31 Módosítva: 2010.12.17. 12:32
Meglepő eredményeket hozott egy három éve folyó angol kutatás. A tömegsport területén egyre kevesebben választják a focit, a rögbit vagy a teniszt. Növekszik viszont a biciklisek, futók, sziklamászók és netballozók száma.

Nagy és eddig népszerűnek tartott sportok népszerűsége hanyatlik az Egyesült Királyságban, derült ki egy most nyilvánosságra hozott kutatásból. A felmérések szerint a nem profi szcénában folyamatosan csökken a futbalozók teniszezők vagy a rögbisek száma. A Guardian által ismertetett adatokból meglepő módon az derül ki: négy új sportág népszerűsége növekszik: ezek a kerékpározás, a hegymászás, a netball, ami egy kosárlabdára emlékeztető játék, és az atlétika, azon belül is a futás.

Az emberek nem akarnak focizni

A kérdés azért vált központi témává Nagy-Britanniában, mivel az ország azzal az ígérettel pályázott a 2012-es Olimpia rendezési jogára, hogy a játékok majd megállítják a tömegsport népszerűségvesztését.

A sporttámogatásokat elosztó állami szerv már most figyelmeztette a futball- és a rögbiszövetséget, hogy csökkenteni fogják a támogatásukat, ha sürgősen nem tesznek valamit. A hivatal már egy éven belül eredményeket akar látni.  A lottóbevételekkel és kincstári összegekkel gazdálkodó Sport England jelenleg évi 480 millió fontnyi összeget oszt szét az amatőrsport támogatására. Meglátásuk szerint a futball és az úszás ta két sportág, ahova különösen fontos lenne visszacsábítani az embereket.

A 2007-ben kezdett kutatás szerint nem sok előrelépés történt abban a tervben, hogy 2013-ra egymillióval több ember sportoljon legalább heti három alkalommal. A heti három alkalommal végzett sporttevékenységet számít ugyanis rendszeres testmozgásnak. Egyesek szerint a jelenlegi vezetés akár fel is hagyhat ezzel a tervvel.

A Sport England szerint jelenleg közel hétmillióan vesznek részt rendszeresen valamilyen amatőrsportban. A résztvevők száma növekszik ugyan, de csupán évi 123 ezerrel. Az állami sporttámogatások elosztásánál már most fontolgatják, hogy az öt nagy sport visszaesése miatt nagyobb arányban kellene támogatni az egyre népszerűbbé váló sportokat. A szervezet vezetője, Jennie Price a Guradiannak azt mondta: “Figyelembe kell vennünk, hogy a nagy sportok a jelentős beruházások ellenére is alulteljesítenek. Ezeknek a sportágaknak most meg kell mutatniuk, hogy képesek a fejlődésre, arra, hogy az amatőrsport területén is jelentős előrelépéseket tegyenek.”

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM