Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot

2010.12.22. 13:10 Módosítva: 2010.12.22. 21:30
Angela Merkel német kancellár szerdán óvta Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. Német EP-képviselők szerint meg kéne vizsgálni, hogy Magyarország érdemes-e az EU soros elnökségére.

"A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon" – jelentette ki szokásos szerdai sajtóértekezletén Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő. Egyúttal leszögezte, hogy Magyarország mint az EU jövendő soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul. Emiatt is magától értetődik – tette hozzá – hogy Magyarország elkötelezett maradjon az EU értékei mellett.

A német kormány szóvivője utalt arra a bírálatra, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) fogalmazott meg a magyarországi médiára vonatkozó, korlátozó intézkedések kapcsán. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse arról beszélt, hogy hasonló jogi szabályozásra "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" van példa.

Arra a kérdésre, vajon Merkel kancellár beszélt-e telefonon erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ, ugyanakkor a német kormány állásfoglalását egyértelműnek nevezte.

Nagyon pontosan meg fogják mérni

Az új magyar médiatörvény bírálatot váltott ki az Európai Parlament német képviselői részéről - írta szerdán a Frankfurter Rundschau.

A szociáldemokrata párthoz közel álló napilapnak adott nyilatkozatában Martin Schulz, a szocialista EP-frakció elnöke kijelentette: "a sajtószabadságra vonatkozó európai standardok alapján nagyon pontosan fogjuk megmérni Magyarországot". Amennyiben az ország nem felel meg a fenti előírásoknak, akkor "nagy problémákra számíthat" - fogalmazott az SPD-képviselő.

Alexander Alvaro, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) EP-képviselője rendkívül megkérdőjelezhetőnek tartja, hogy a soros EU-elnökség várományosa el akarja hallgattatni országa kritikus hangú médiumait. A magyar kormány föltehetné magának a kérdést, vajon mentálisan a magáénak vallja-e az Európai Uniót, osztja-e annak értékeit, és átveheti-e januárban a soros EU-elnökséget - jelentette ki a frankfurti lapnak Alvaro. Budapesti kormányilletékesekkel szemben, akik arról biztosítják a sajtót, hogy a médiatörvény megfelel az európai normáknak, az FDP-politikus úgy véli, hogy az ellentétes az EU alapjogi chartájával.

A zöldek is bírálják

Az Európai Parlament zöld frakciója is bírálta szerdán az új magyar médiatörvényt, és azt kérte a Bizottságtól, valamint az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy követeljék annak visszavonását.

"A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent - írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője. - Az új törvény, amely egyértelműen megtorló jellegű, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, az Alapvető Jogok Chartájának és az Emberi Jogok Európai Egyezményének."

A német külügyminisztertől szankciókat várnak

Az Európai Parlament egy német képviselője levélben kérte fellépésre a német külügyminisztert a magyar médiatörvény kapcsán, adta hírül a dpa német hírügynökség.

A Die Welt című konzervatív napilap csütörtöki számában megjelenő hír szerint - amelyből a dpa hírügynökség már szerdán este rövid részletet közölt egy összefoglaló jelentésében - Alexander Lambsdorff (FDP) arra szólította fel Guido Westerwellét, hogy járjon közben az Európai Uniónál Magyarország elleni szankciók érdekében. A liberális képviselő szerint ellenkező esetben "tekintélyelvű rothadás vonul be az Európai Unióba".

A német hírügynökség értesülése szerint Norbert Lammert, a Bundestag elnöke levélben fordult magyar kollégájához, Kövér László házelnökhöz, és aggodalmának adott hangot.