Polgárháború fenyeget Elefántcsontparton

2010.12.22. 06:57
Hajlandó lenne tárgyalni a novemberi választást megnyerő riválisával, aki azonban nem kér a kézből etetésből. Lejárt az országban állomásozó ENSZ-békefenntartók mandátuma.

Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök egy kedd esti rádiós-televíziós beszédében ismét leszögezte, hogy ő az államfő, de hajlandó tárgyalni választási ellenfelével, Alassane Ouattarával és az őt támogató nemzetközi közösséggel az eddig legalább 50 halálos áldozatot követelő belpolitikai válság megoldásának érdekében.

"Nem akarok háborút Elefántcsontparton, sem azt, hogy az esetleg átterjedjen a szomszédos országokra" - jelentette ki. Mint mondta, kész fogadni egy nemzetközi bizottságot, amely felmérné a november 28-i elnökválasztás utáni helyzetet az országban.

Ouattara és tábora visszautasította Gbagbo tárgyalási ajánlatát. "Továbbra is ravaszkodik a világgal. Laurent Gbagbónak egyszerűen el kell fogadnia a szavazók ítéletét, és távoznia kell" - mondta Ouattara szóvivője, hozzátéve, hogy az ellenzéki vezető és támogatói nem hajlandók elhagyni azt az abidjani szállodát, amely főhadiszállásukként szolgál, mert azon kívül nem érzik magukat biztonságban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet közgyűlésében azzal a kéréssel fordult kedden a nemzetközi közösséghez, hogy élelem adományozásával segítsen az Elefántcsontparton szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartóknak (UNOCI), mert Gbagbo csapatai el akarják vágni a kéksisakosok utánpótlási útvonalát. A főtitkár szerint a helyzet azzal fenyeget, hogy az országban kiújul a polgárháború.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn hat hónappal meghosszabbította az UNOCI mandátumát annak ellenére, hogy Gbagbo távozásukat követeli. Gbagbo szerint az ENSZ-erők beavatkoztak az ország belügyeibe, ezért nem akarja, hogy ott maradjanak a hétfőn lejárt mandátumuk után. Diplomaták szerint azonban Gbagbónak - mivel elvesztette a választást - már nincs joga államfőként kiutasítani az ENSZ-katonákat.

A főtitkár kedden figyelmeztetett, hogy az afrikai országban ismét kitörhet a polgárháború, mert az elnök zsoldosokat toboroz a szomszédos országokban.

Washington beváltotta hétfői fenyegetését, és büntetőintézkedéseket vezetett be Gbagbo ellen, megtiltva neki és a hozzá közel álló több tucatnyi személynek, hogy az Egyesült Államokba utazzék - jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.