A fehéroroszok elűzik az EBESZ-t

2010.12.31. 17:17 Módosítva: 2010.12.31. 17:36
A nemzetközi szervezet keményen kritizálta a december 19-i elnökválasztást. A fehéroroszok válaszul nem hosszabbították meg az irodának kiadott engedélyt.

Bezáratják Fehéroroszországban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját. A minszki külügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg az irodának kiadott engedélyt, mert "nincs objektív ok az EBESZ képviseletének fenntartására Minszkben".

"Az EBESZ-iroda tevékenységének eredményeit kiértékelve kiderül, hogy teljesítette küldetését" - nyilatkozta a minisztérium szóvivője. Ezzel együtt azt állította, hogy Fehéroroszország a döntéssel "nem csökkenti az együttműködés szintjét, sőt kész erősíteni és fokozni a gyakorlati együttműködést az EBESZ-szel".

A döntés előzménye, hogy az EBESZ komoly bírálattal illette a december 19-án tartott fehérorosz elnökválasztást, amelyet a hivatalos adatok szerint a szavazatok közel 80 százalékával Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök nyert meg. A szervezet ugyancsak bírálta ellenzéki elnökjelöltek, valamint újságírók és politikai aktivisták letartóztatását.

Az elnökválasztás megmutatta: Fehéroroszországnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megfeleljen az EBESZ-szel kötött megállapodásoknak - közölte akkor a szervezet.