Merénylet egy alexandriai templomnál

2011.01.01. 02:08 Módosítva: 2011.01.01. 08:37

Autóba rejtett pokolgép robbant az egyiptomi Alexandriában éjfél körül; jelentette a BBC. A merényletnek több halálos áldozata van.

Egy kopt keresztény templom közelében történt a merénylet. A pokolgép helyi idő szerint nem sokkal éjfél után, tehát az új év első perceiben történt, amikor a hívők az újévi istentiszteletről távoztak. A misén csaknem ezren vettek részt az alexandriai Szidi Besr negyed Szentek templomában. Az áldozatok száma a helyi hivatalos szervek jelentése szerint 21.

Szemtanúk a templom bejárata előtt egy teljesen kiégett gépkocsit láttak a robbanás után. A szemtanúk egyike az On-TV helyi kereskedelmi televíziónak azt mondta: látta, amint az autóval férfiak érkeztek a templom elé, ott leállították a kocsit, majd sietve távoztak.

Az észak-egyiptomi Alexandria a maga négymilliós lélekszámával az ország második legnagyobb városa. A túlnyomórészt muzulmánok lakta Egyiptomban a lakosok nagyjából tíz százaléka vallja a kopt keresztény hitet. A merénylet annyira felbőszítette a hívőket, hogy kőzáporral fogadták a kiérkező rendőröket, és megdobáltak egy közeli mecsetet is.