Obama összefogást akar a lövöldözés után

2011.01.13. 06:27
Összefogásra és párbeszédre szólította fel helyi idő szerint szerda este Tucsonban az amerikaiakat Barack Obama amerikai elnök az arizonai városban történt vérengzés áldozatainak ünnepélyes gyászszertartásán.

Tucsonban egy 22 éves fegyveres szombaton tüzet nyitott a Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő fogadóóráján egybegyűltekre, és 6 embert megölt 14-et pedig - köztük a politikusnőt - megsebesített. "Nem tehetjük meg, hogy arra használjuk fel ezt a tragédiát, hogy ismét egymás ellen forduljunk" - jelentette ki Obama szerdán az arizonai városban. Az elnök az áldozatok ünnepélyes gyászszertartásán óvta attól az amerikaiakat, hogy "egyszerű magyarázatokat" találjanak, és hogy egymást vádolják.

Az elnök korábban felkereste a kórházban Giffordsot, az Arizonai Egyetem arénájában emlékező mintegy 14 ezres tömeg üdvrivalgása közepette elmondta, hogy a merénylője által fejbelőtt képviselő - a támadás után először - kinyitotta a szemét.

Ugyancsak a kölcsönös vádaskodásokra utalva Sarah Palin, a republikánus párt volt alelnökjelöltje, egykori alaszkai kormányzó szerdán kijelentette, hogy bírálói "vérváddal" illették, amikor felelőssé tették a tucsoni mészárlásért.

Palin, megtörve a merénylet utáni többnapos hallgatását, kijelentette, hogy a "szörnyű bűncselekmények" önmagukért beszélnek, s hogy azok az elkövetőkkel "kezdődnek és érnek véget". A politikus asszony szerint az újságíróknak és a politológusoknak nem kellett volna alig néhány órával a merénylet után "vérvádat" kreálni, s ezzel épp azt a gyűlöletet és erőszakot felszítani, amelyet pedig állításuk szerint el kívántak ítélni.

Palin azokra a vádakra reagált, amelyek szerint annak is szerepe lehetett a vérfürdőben, hogy a tavalyi, rendkívüli kiélezett választási kampány idején célkeresztekkel jelölte meg azokat a demokrata irányítás alatt álló választókörzeteket, amelyeket megítélése szerint a republikánusoknak el kellett hódítaniuk. Ilyen célkereszt került a szombaton fejbelőtt demokrata politikus, Gabrielle Giffords által képviselt arizonai 8-a kerületre is. Palin beszédében a védekezésen túl egységre és megbékélésre hívta fel az amerikaiakat.

A "vérvádra" vonatkozó utalása azonnal felhördülést keltett, mert a kifejezést hagyományosan azzal a - hamis - antiszemita állítással kapcsolatban hangoztatták, miszerint a zsidók vallási szertartásaik során gyermekeket áldoztak fel. A politikus szóhasználata ellen több zsidó szervezet is tiltakozott.

A CBS tévétársaság által a minap elvégeztetett közvélemény-kutatás egyébként megállapította: az amerikaiak 57 százaléka nem hiszi azt, hogy a tucsoni lövöldözés a kiélezett politikai szóhasználat következménye lenne.

Az amerikai képviselőház tagjai szerdán a politikai erőszakot elítélve emlékeztek meg a tucsoni mészárlás 6 halálos áldozatáról. Beszéde közben John Boehner házelnök többször is elérzékenyült.

A Központi Nyomozóiroda (FBI) ügynökei szerdán őrizetbe vettek egy férfit, aki fenyegető és obszcén üzeneteket hagyott Jim McDermott demokrata párti képviselő irodájának üzenetrögzítőjén. A 32 éves Turner Habermannt a kaliforniai Palm Springsben fogták el, szövetségi tisztségviselő fenyegetésének vádjával. Habermann korábban más hivatalos személyeket is megfenyegetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport