Vasárnap tárgyaltak a tunéziai pártok

2011.01.16. 20:13
A tunéziai pártok tárgyalásokat kezdtek vasárnap a nemzeti egységkormány megalakításáról egy ellenzéki párt székházában, de a hadsereg által kikényszerített viszonylagosan nyugodt helyzetet tűzharc zavarta meg kint az utcán.

Szórványos lövöldözés volt másutt is a fővárosban, köztük az elnöki palotánál is. Katonák a párt székházánál megállítottak egy autót, amelyben fegyveresek ültek, majd lövéseket lehetett hallani. A fegyveresek bemenekültek a közeli lakóépületekbe, a katonák pedig utánuk eredtek, és elfogták őket – közölte a politikai tárgyalásoknak helyet adó Haladó Demokratikus Párt (PDP). A rendőrség később közölte, hogy a megállított fegyveresek között volt két svéd állampolgár.

Bár a pártok optimisták, elképzelhető, hogy nehéz lesz a megállapodás a részletkérdésekben. Az ellenzéki pártok biztosítékokat akarnak arra vonatkozóan, hogy az elnökválasztás szabad lesz, és hogy lesz elég idejük a kampányra, hogy az országban valóban egy demokratikusabb rendszert építenek fel. Két ellenzéki párt kevesli a 60 napot, amelyen belül az alkotmány értelmében meg kell rendezni az elnökválasztást. Nadzsib Csebi ellenzéki vezető Mohammad Ganussi kormányfővel történt tárgyalása után azt mondta: a választásokat hat-hét hónap múlva kellene megrendezni nemzetközi ellenőrzés alatt.

Őrizetben a tábornok

A PDP-székház melletti tűzharcon kívül lövöldözés volt a belügyminisztériumnál és a nemzeti banknál is vasárnap különböző források szerint, de nem tudni, hogy a lövéseket kik adták le. Egy hírügynökségi jelentés szerint míg délelőtt valóban csak elvétve voltak hallhatók lövések, ezek intenzitása délután nőtt. Állítólag épületekben rejtőzködő fegyveresek és rendőrök lőtték egymást.

Mindezek ellenére a hatóságok egy órával megrövidítették az éjszakai kijárási tilalmat arra hivatkozva, hogy javult a közbiztonsági helyzet. Hozzátették azonban, hogy a rendkívüli állapot más intézkedéseit változatlan formában fenntartják.

A rendőrség őrizetbe vette Ben Ali elnök biztonsági szolgálatának vezetőjét, Ali Szeriati tábornokot, aki fegyveres erőszak szítása és a nemzetbiztonság veszélyeztetése vádjával állítanak bíróság elé. A tábornokot, akinek konkrétan az utóbbi napokban elkövetett, a civileket sújtó rendőri túlkapások és erőszak miatt kell felelnie, már ki is hallgatták Tuniszban.

A hadsereg vasárnapra virradó éjszaka az ország középső részén található Mszáken városában őrizetbe vette az elmenekült államfő, Zin el-Abidin ben Ali egyik unokaöccsét, Kaisz ben Alit és tíz másik embert, mert lopott rendőrautókon közlekedtek, és ezekből lövöldöztek – közölték szemtanúk. A csoport egyik tagját a katonák az őrizetbe vételi akció során lelőtték. Kaisz ben Ali egy kiskirály hírében áll Mszáken városban, amelynek környékéről maga az elmenekült államfő is származik.

Politikai menekült a volt elnök

A szaúdi hatóságok vasárnap is teljes titokban tartották, hogy hol tartózkodik a tunéziai elnök, aki pénteken menekült el az arab királyságba. Semmilyen információ nem szivárgott ki sem Ben Aliról, sem bármely családtagjáról, aki vele menekült.

Az előző nap a szaúdi uralkodói család környezetéből kiszivárgott egy olyan információ, amely szerint Ben Ali és családja – miután megérkeztek a fővárosba, Dzsiddába – az onnan 500 kilométerre délre fekvő kisvárosba, Abhába távoztak. A forrás szerint a szaúdi hatóságok azért döntöttek a volt tunéziai elnök áthelyezéséről, hogy elejét vegyék az esetleges nyugtalanságnak a Dzsiddában élő tunéziai állampolgárok körében.

A szaúdi kormány vasárnap kiadott egy szűkszavú közleményt, amely szerint a Tunéziában kialakult rendkívüli körülmények miatt fogadták az államfőt és családját.

Egy befolyásos szaúdi elemző szerint politikai menekültként, nem pedig államfőként tekintenek Ben Alira. Szaúd-Arábia nem fogja megengedni neki, hogy bármilyen politikai nyilatkozatot tegyen, politikai tevékenységet végezzen, vagy hogy kapcsolatot tartson bárkivel hazájában – mondta Dzsamal Kasoggi az al-Arabíja televízióban.