Orbán az EP-ben ismerteti a soros elnökség programját

2011.01.19. 11:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bokros Lajos azt kérdezi a konzervatívok nevében, hogy a magyar kormány európai-e. Szerinte van még bőven elefánt a médiatörvényen túl is, és sorol számos intézkedést, a költségvetési tanács szétverésétől az Alkotmánybíróság gyengítéséig.

    Bokros Lajos
    Bokros Lajos
  • Cohn-Bendit szerint baj, hogy Orbán nem szólt a tunéziai forradalomról, ami most zajlik.

  • Daniel Cohn-Bendit a zöldek nevében arról beszél, hogy mennyire szereti Magyarországot, tüntetett 56-ban a magyarok mellett.

    "Ma Orbán úr azon az úton van, hogy Chavez legyen önből, aki nem érti a demokrácia lényegét!"

    Kiegyensúlyozott média nem is létezhet, emlékeztet a Watergate ügyre és más híres leleplezésekre, amelyeket az érintett hatalom soha nem tekinthette kiegyensúlyozottnak. Úgyhogy a médiatörvény kiegyensúlyozottságra vonatkozó része nem demokratikus.

  • Egy elefánt van a porcelánboltban, a magyar médiatörvény - zárja beszédét Verhofstadt.

    Szerinte magyar médiatörvény olyan mint a szlovák nyelvtörvény, a kettő nem is létezhet egymás nélkül.

    Végül Márai Sándort, egyik íróját idézi és kioktatja Orbánt, hogy a médiának nem lehet előírni, hogy miről szóljon, annak a pluralizmusa a lényeg.

    Kéri Orbántól a törvény megváltoztatását.

  • Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője, volt belga miniszterelnök is egyetért azzal, hogy erősebb EU-s intézmények kellenek. Arról beszél, hogy gazdasági és adó-unió is kell.

    Nincs valuta kötvénypiac nélkül, mondja, szerinte nem jó, hogy minden tagállamnak saját kötvénykibocsájtása van.Az eurónak saját, közös kötvénypiac kellene.

  • Beszéde végén megint arra kéri Orbánt, hogy vonja vissza a  médiatörvényt, ne akadályozza ezzel tovább saját elnökségének működését.

    Martin Schulz
    Martin Schulz
  • Rákérdez, hogy a magyar elnökség ünneplésére lerakott szőnyeg a Tanács székházában miért ábrázolja a Trianon előtti magyar határokat.

    Schulz arra figyelmezteti Orbánt, hogy a győzelem sokszor nehezebben feldolgozható mint a vereség, így Orbánnak is nagy önfegyelemre lenne szüksége.

  • Schulznak a magyar elnökségi program általában tetszik, sok ügyben frakciója kész együttműködni Orbánnal. Megnyugtató a magyar kormány nagy többsége az otthoni parlamentben, ez könnyíti az elnökségi feladatok elvégzését.

  • A német Martin Schulz a szocialista frakció vezetőjeként reagál. Önt harcosként ismerjük, aki a kommunizmus ellen a szabadságért harcolt - fordul Orbánhoz.

    Méltatja ugyanakkor Horn Gyula emberi nagyságát is. Schulz a helyesli, hogy Orbán kész megváltoztatni a médiatörvényt. Ez bizonyítja, hogy ez nem magyar belügy, hanem európai ügy, szerinte ezt Orbán közvetetten elismerte már.

    Schulz szerint nem európai megoldás, hogy a médiatanácsnak csak egypárti tagjai vannak.

    A demokráciban a média elllenőrzi a hatalmat, és nem fordítva mint a magyar médiatörvényben - hívja fel Schulz a figyelmet.

    12schulz
  • Daul egyetért a magyar elnökség proritásaival, a gazdasági reformokkal, azzal, hogy erősebbek legyenek az európai intézmények. Orbán számíthat a Néppárt bizalmára.

  • A francia Joseph Daul reagál először a képviselők közül. Daul a Fideszt is tagjai között tudó Néppárt frakcióvezetője.

    Daul szerint a Fidesz a szabadság és demokrácia pártja, méltatja Orbán reformjait. Megköszöni, hogy e reformok közül ha a médiatörvény esetleg problémás, akkor majd azt kijavítják. "Bízom abban, hogy tiszteletben tartja majd az európai törvények szellemét, nincs okunk kételkedni abban, hogy amit megígért, azt meg is teszi".

  • A sajtó szabadsága szent érték. Még ezen a héten tisztázunk néhány jogi aggályt a magyar kormánnyal, megvárjuk a magyar kormány válaszát - mondta a bizottsági elnök.

    Orbán világossá tette, hogy nyitott a módosításokra és persze objektív vizsgálat kell. Egyébként az elnökségi programban teljes támogatásról kell biztosítani Magyarországot, mert nehéz, történelmi időben viszi az elnökséget.

  • Barroso után a néppárti, majd a szocialista és a zöld frakció vezetője szólal fel. Utánuk a konzervatív frakció egyetlen magyarja, az MDF-es Bokros Lajos következik, és a függetlenek közül felszólal a jobbikos Morvai Krisztina is

  • Barroso bizottsági elnök szerint a következő hónapok súlyos feladata az európai szemeszter elindítása, vagyis a tagállamok jövő évi költségvetési terveinek tavaszi átnézése lesz.

    Sorolja a további, már Orbán által is említett feladatokat, mint a versenyképesség növelése, közös energiapolitika, munkahelyteremtés, roma integráció, horvát csatlakozási tárgyalások stb.

    José Manuel Barroso
    José Manuel Barroso
  • Barroso a bizottság nevében értékeli a magyar elnökségi programot. Dícséri, hogy az Erős Európa lett a magyar elnökség jelszava. Az erőhöz erős közös intézmények kellenek szerinte. A bizottság és a magyar kormány támogatják egymást, a félév céljaiban egyetértenek.

  • Legyen önöknek bármilyen véleményük is a magyar belpolitikáról, arra kérném önöket, hogy ne keverjék össze az EU-elnökséggel. Ha összekeverik, akkor az egész EU látja a kárát.

    A józan észt jelzi, hogy Barroso úrral megállapodtunk, hogy bármilyen kifogást talál a bizottság, akkor módosítjuk a médiatörvényt, ez nem presztízskérdés.

    A sajtószabadságért folyó küzdelemben az antikommunista magyar kormányra mindenki számíthat.

    06
  • Orbán érzi a bővítési frászt, de szerinte muszáj folytatni az integrációt. A horvátok jobban teljesítettek gazdaságilag mint a tagállam magyarok, megérdemlik, hogy minél hamarabb tagok lehessenek. Orbán szerint Bulgária és Románia is készen áll a schengeni csatlakozáshoz.

  • "Európa hiába okos, ha nincsen szíve" - mondja Orbán a roma stratégia fontosságáról, aminek megírása szintén magyar elnökségi cél.

    Orbán szerint ha nem lesz válasz a kihívásokra, akkor a keleten élő romák újra nomadizálnak majd, és mennek nyugatra. Ezért ez minden tagállamnak fontos ügy.

  • Magyarország sokáig ült Európa szégyenpadján a túlzott deficiteljárás miatt, de most betartjuk a hiánycélt és csökken a magyar államadósság is. Így mutat példát az elnöklő ország.

    Az egységes piac kitágítása is a magyar elnökség célja, például az energetikában. Az európai energiapolitikában áttörés várható, az Adria, a Balti- és a Fekete-tenger összekapcsolódik majd gázvezetékekkel.

  • Mindent megtesz a magyar elnökség a válságkezelési mechanizmus és a közös gazdasági kormányzás életre hívása érdekében. Ezekben az ügyekben Orbán együttműködést kért a parlamenttől.

    "A magyar elnökség parlament-barát lesz" - ígérte, és kérte, hogy a közös gazdasági kormányzáshoz szükséges hat jogszabályt minél gyorsabban fogadja el a parlament is.

    07
  • A munka tisztelete arról is szól, hogy csak ahhoz juthatunk hozzá, amiért megdolgoztunk. Különben eladósodunk.

    Abban mindenki egyetért Európában, hogy az eladósodás a betegség. Csak a terápiáról van vita. Orbán szerint nem kell félni az új típusú terápiáktól.

  • Európa erejét ma az irdatlan adósságtömeg kezdi ki. Ez a legnagyobb baj, és csak a munkával lehet ezt legyőzni.

    A magyar gazdaság fő baja, hogy kevesen dolgoznak, szégyelli Orbán kimondani is, hogy csak 55%-os a hazai foglalkoztatottság.

  • Hasonló a kihívás mint 20 éve volt, amikor a kommunizmus megbukott. Egy újraosztott világgazdaságban kell megtalálnia Európának a helyét. A sikerhez erős EU kell, ami választ ad a versenyképességi, demográfiai és klíma-kihívásokra.

  • Történelmi igazságtétel Magyarországnak az elnökség Orbán szerint, hiszen a világháború óta Magyarország adta a legtöbb vért a szabadságért 1956-ban.

    "Kiütöttük az első téglát a kommunizmus falából" - mondta. "Az 56-os forradalmárok eszméivel akarjuk szolgálni az egységes Európa ügyét"

  • Performansz zavarta meg Orbán beszédének elejét. Több képviselő is beragasztott szájjal tüntetett.

    Orbán úgy reagált, hogy otthon érzi magát, mintha csak a magyar parlamentben lenne.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A magyar miniszterelnök megérkezett az ülésteremben. Kezében zöld mappa a magyar elnökség logójával, mögötte Martonyi János. Orbán minden frakcióvezetőhöz odament, kezet fogni velük.

  • Az EP elnöke adott még két percet a képviselőknek, hogy felkészüljenek Orbán Viktor érkezésére.

  • Az Európai Parlament ülésének élő adása ezen a linken követhető.

  • "Úgy vélem, hogy protokollárisan a magyar elnökség problémamentes lesz. A miniszterek néhányszor találkoznak a festői királyi kastélyban, Gödöllőn, esetleg a Balatonnál. A valóban fontos döntéseket az Európai Unió Tanácsában viszik keresztül az olyan vezetők, mint Sarkozy vagy Merkel. Más dolog, hogy az elnöklő ország a történelemben először nem tudja kihasználni elnökségét saját presztízsének növelésére, mert Magyarország most siralmas állapotban van, s ezért maga a magyar kormány a felelős" - mondta Lendvai ausztriai publicista a cseh rádióban. (MTI)

  • Van Rompuy még hozzászól az EU jövőjéről szóló vitához, de a belga politikus után már tényleg a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor következik. Rompuy öt percet beszélhet.