Jogosnak találta Izrael a gázai segélyflottlila megtámadását

2011.01.23. 17:02
A vasárnap közölt izraeli jelentés szerint az életük forgott kockán, ezért megfelelően jártak el azok az izraeli katonák, akik fegyverrel támadtak a nemzetközi segélyflottilla egyik hajójára. A kilenc török aktivista halálát okozó támadás török vizsgálata szerint viszont túlzott és aránytalan volt az erőszak.

Nem sértett nemzetközi jogot a gázai blokádot áttörni szándékozó nemzetközi segélyflottilla elleni izraeli támadás, ezt állapította meg az izraeli vizsgálóbizottság vasárnap közölt jelentése. Az izraeli Turkel-bizottság szerint a török hajó legénysége viseli a felelősséget. A Mavi Marmara egyedüliként ellenállt a hajót elfoglaló izraeli katonáknak, akik ezért használták fegyvereiket, és oltották ki kilenc török aktivista életét, áll a jelentésben.

A Turkel-bizottság csaknem 300 oldalas jelentése ugyanakkor némi bírálatot is megfogalmazott az izraeli akció tervezését illetően. A jelentés szerint nem számoltak a komolyabb fizikai ellenállás lehetőségével: "a katonákat olyan helyzetnek tették ki, amelyre nem voltak teljesen felkészülve, és nem is feltételezhették".

A hajón mintegy hatszáz ember tartózkodott, és amikor az izraeli katonák helikopterről a fedélzetre ereszkedtek, néhányukat megverték, többeket lehajítottak az alsó szintre, két izraelit pedig a tőlük zsákmányolt fegyverükkel lőttek meg, állapította meg a Turkel-bizottság. A jelentés 133 olyan esetre tér ki, amelyben a katonák erőszakot alkalmaztak, tizenhatan használták lőfegyverüket ölés céljával. Az izraeli vizsgálat szerint megfelelően léptek fel, az életük forgott kockán, "professzionális módon jártak el a súlyos és nem várt erőszakkal szemben".

A vizsgálat aligha csitítja az Izraelt elítélő nemzetközi visszhangot, amely mélypontra taszította az izraeli-török kapcsolatokat. Hivatalos ENSZ-vizsgálat is indult.

Az incidensről készült egy török vizsgálat is, ebből vasárnap idézett az AFP francia hírügynökség. Ez a jelentés "túlzottnak és aránytalannak" ítélte az akciót. A török jelentés szerint az izraeli hadsereg "által alkalmazott erőszak átlépte a megfelelő és szükséges határát ... az erő alkalmazása csak az utolsó eszköz lehetett volna." A törökök szerint a nemzetközi vizeken végrehajtott izraeli akció miatt a zsidó államnak kártérítést kel fizetnie az áldozatok családjának "a nemzetközi jognak megfelelően".

Alan Baker, az izraeli külügyminisztérium korábbi jogi tanácsadója szerint az országok annak alapján fognak viszonyulni az izraeli jelentéshez, hogy korábban milyen érzelmek fűzték őket Izraelhez. Szerinte a zsidó állam szövetségeseinek hitelt kell adniuk a jelentésnek, tekintettel a bizottság összetételére. Várakozása szerint az ENSZ bizottsága is komolyan veszi majd. "Kétséges, hogy ez meggyőzi Törökországot. Szintén nagyon kétséges, hogy meggyőzi-e az arab államokat" – fűzte hozzá.