Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vettek volt tunéziai vezetőket

2011.01.23. 20:22

Vasárnap reggel megérkezett a tunéziai fővárosba a tüntetők menete. Az önmagát a "felszabadítás karavánjának" nevező konvoj alig 300 főből állt, amikor útnak indult a Tunisztól mintegy 280 kilométerre délre fekvő Menzel-Buzajan településről. Helyenként gyalogoltak, máshol járművekkel haladtak, és útközben egyre gyarapodott a tiltakozók létszáma. A fővárosba érkezett mintegy ezer ember, köztük számos fiatal azt követelte, hogy távozzon a hatalomból a "jázminos forradalom" által megdöntött rezsim bukott politikusaiból alakult ideiglenes kormány.

Tunisz belvárosában szombaton, a forradalom halálos áldozatainak emlékére elrendelt háromnapos gyász második napján is ezrek tüntettek különböző, szórványos megmozdulásokon, hol szociális követeléseket hangoztatva, hol a kormány távozását sürgetve.

A régi-új miniszterelnök, Mohammed Gannúsi péntek este bejelentette visszavonulási szándékát, és a televízióban arról beszélt, hogy az átmenet csúcspontját a demokratikus és átlátható választások megtartása jelenti majd. A politikus, aki a január közepén megbuktatott elnök, Zin el-Abidin ben Ali országlása idején is kormányfő volt, azt ígérte, hogy hatályon kívül helyezik az antidemokratikus törvényeket, köztük a választási, valamint a terrorizmus elleni harccal és a sajtóval kapcsolatos jogszabályokat.

Vasárnap előállították és házi őrizetbe helyezték Abdallah Kallel volt belügyminisztert, a felsőház jelenlegi elnökét és Abdelaziz bin Diát, a volt államfő szóvivőjét. Nyomozást indítottak Abdel-Vahháb Abdallah, ben Ali egyik tanácsadója ellen, aki éveken át vasszigorral uralkodott a sajtón.
Hazaárulás és az állam biztonsága elleni összeesküvés vádjával letartóztatták a Hannibal kereskedelmi televízió tulajdonosát, Larbi Naszrát és fiát. A hatóságok szerint Naszra, aki ben Ali feleségének rokona, arra használta a csatornát, hogy megbuktassa a forradalmat, a bukott elnök érdekében zavart keltsen, hamis információkat tegyen közzé.

Mohammed Gannúsi azt ígérte, hogy a hatalommal való visszaélés és a korrupció minden esetét megvizsgálják, és a felelősöket a bíróság elé állítják. A hatóságok azt állítják, hogy ben Ali családjának már 33 tagját tartóztatták le állam elleni bűncselekmények elkövetésének vádjával.