Hedvig
4 °C
15 °C
222 886 szavazat
277 142 szavazat

Tovább tüntettek a kormány ellen Egyiptomban

2011.01.27. 07:41
A napok óta tartó tüntetések miatt hazatér Egyiptomba az ellenzék egyik vezéralakjaként számon tartott, külföldön nagy tekintélynek örvendő, Nobel-békedíjas politikus, Mohamed-el Baradei.

Csütörtökre virradó éjjel is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Egyiptomban. Hírügynökségi jelentések szerint elsősorban Kairóban és Szuez városában gyűltek össze az éjszaka során kisebb tiltakozó csoportok.

A rendőrség ezúttal is erőt alkalmazott, és megpróbálta szétkergetni a tüntetőket. Személyi sérülésről, illetve letartóztatásokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Szerdán Kairóban, Szuezben és több más városban ismét ezrek követelték Hoszni Mubarak elnök, illetve a kormány lemondását. A rendőrség ezúttal is könnygázt, gumilövedékeket, illetve gumibotot vetett be. A tüntetők autógumikat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták a rendőröket.

Az interneten péntekre újabb tüntetésekre szólítottak fel.

Az egyiptomi kormányellenes megmozdulásokban az elmúlt napokban 6 személy vesztette életét. A sebesültek száma meghaladja a több százat. A belügyminisztérium szerda este azt közölte, hogy eddig 500 személyt tartóztattak le. Független jogászok ugyanakkor több mint 1200 személy letartóztatásáról beszéltek.

Hazatér Egyiptomba Mohamed el-Baradei

A több napja tartó kairói kormányellenes tüntetések hatására hazatér Egyiptomba az ottani ellenzék egyik vezéralakjaként számon tartott, külföldön nagy tekintélynek örvendő, Nobel-békedíjas politikus, Mohamed-el Baradei. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi főigazgatója várhatóan már csütörtökön megérkezik Kairóba.

El-Baradei mostanáig az osztrák fővárosban élt, az utóbbi időben azonban külföldről is sokat hallatta hangját, élesen bírálta a Mubarak-rendszert, és politikai reformokat, illetve változásokat követelt.

Sokan úgy tekintik őt, mint a közel harminc éve hivatalban lévő, 82 esztendős Hoszni Mubarak esélyes kihívóját az idei elnökválasztáson. A korábbi hírek arról szóltak, hogy Mubarak fiára készül átörökíteni a hatalmat, az utóbbi időben azonban felerősödtek azok a nézetek, amelyek szerint mégis csak harcba száll egy újabb mandátumért.

Mohamed el-Baradei - aki 2005-ben az atomenergia katonai célú felhasználásának megakadályozását célzó erőfeszítéséért kapta meg a Nobel-békedíjat - a közelmúltban még az elnökválasztás bojkottjára szólított fel. Annak a nézetnek adott hangot, hogy bojkottálni kell a választást, ha a kormány alkotmánymódosítással nem teremt egyenlő feltételeket a feleknek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezetőjének testvére még szerda este közölte, hogy Mohamed el- Baradeit már csütörtökön megérkezik Kairóba. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója a közelmúltban egy interjúban megerősítette, hogy kész színre lépni az egyiptomi politikában, de egyelőre nem jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson. Közölte ugyanakkor: megtesz minden tőle telhetőt, hogy Egyiptom előbbre jusson a demokrácia és a gazdasági és társadalmi haladás" útján.