Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

2011.01.28. 17:58

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az al-Dzsazíra tudósítója szerint Alexandriában békés járókelők próbálnak elkeseredetten hazajutni, anélkül, hogy belefutnának a biztonsági erőkbe a kijárási tilalom alatt. Mikrobuszokba és platós teherautókba zsúfolódnak.

  • Armin Iskander, az egyik ellenzéki vezető az al-Dzsazírának azt mondta, Hoszni Mubaraknak meg kell ígérnie, hogy nem indul újra a szeptemberben esedékes elnökválasztáson. Egy ilyen bejelentéssel Mubarak legalábbis időt nyerhetne, bár nem lehet tudni, hogy ez mennyire csillapítaná le a tüntetőket.

  • Úgy tűnik, Mubarak elnök a rendőrség helyett inkább a katonaságra bízza a rend helyreállítását. A pályafutását a légierőnél kezdő Mubarak hagyományosan jó viszonyt ápol a nagyon erős, gyakorlatilag királycsináló szerepet vállaló katonasággal. Ugyanakkor az utóbbi időben voltak jelek, amelyek arra utaltak, hogy ez a kapcsolat már nem a régi.

    A 82 éves diktátor ugyan hivatalosan soha nem beszélt az utódlásáról, ám sok jel mutatott arra, hogy fiát, a 47 éves Gamalt szemelte ki utódjául. Ez azonban több beszámoló szerint nem tetszik a legbefolyásosabb tábornokoknak. Egyrészt mert nem szeretnék, hogy uralkodó dinasztia jöjjön létre, másfelől a civil, korábban bankárként dolgozó ifjabbik Mubarakot nem szívesen fogadnák el felettesükként.

    Kérdés, hogy most ezek a nagyhatalmú tábornokok mit akarnak. Megvédeni Mubarak - és ezzel talán a fia hatalmát -, vagy fejest ugrani egy rendszerváltásba, amelynek eredményeként egy olyan, akár demokratikus, akár iszlamista rezsim juthat hatalomra amelyben a mostaninál kisebb szerep jut a (hagyományos) fegyveres erőknek.

  • A Nemzeti Múzeumot is elérhetik a Kairóban, a Nemzeti Demokrata Párt székáházánál kigyulladt lángok. Ebben a múzeumban őrzik az egyiptomi civilizáció több ezer éves, felbecsülhetetlen értékű emlékeit, többek közt Tutankhamon híres arany halotti maszkját. (Al-Dzsazíra)

  • A háttérben könnygáz-gránátok és robbanások zaja hallatszik, ennek ellenére több tüntető is időt szakít az imára. Korábban a rendőrök sem avatkoztak közbe, amíg a demonstrálók letérdeltek a földre. (Guardian)

  • P. J. Crowley, amerikai külügyi szóvivő a Twitteren reagált a pénteki tüntetésekre: "Az egyiptomi események aggasztóak. Az alapvető jogokat tiszteletben kell tartani, az erőszakot el kell kerülni, és engedélyezni kell a szabad kommunikációt" (az egyiptomi kormányzat a pénteki tüntetések előtt letiltott több internet- és mobilszolgáltatót is). "A reform létfontosságú Egyiptom hosszútávú jólétéhez. Az egyiptomi kormánynak partnerként, és nem fenyegetésként kell tekintenie a népére."

  • Az al Dzsazíra élő képein egyértelműen látszik, hogy lángokban áll az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt kairói belvárosi székháza. Az épület az országot uraló rezsim egyik legfontosabb jelképe, pusztulásának óriási lélektani jelentősége van.

    A hírtévé arról számolt be, hogy városszerte újabb gépkocsikat gyújtanak fel a tüntetők, és rendőrségi járműveket borítanak a Nílusba. A tüntetőknek a jelek szerint a kijárási tilalom ellenére eszük ágában nincs hazamenni. Az élő adásban folyamatosan hallatszik a tűzérségi lövedékek hangja. A tudósítók szerint éles lövedékek hangját hallják a távközlési  minisztérium és a televízió székház közvetlen környezetében is. MIndkét épület kiemelt katonai védelemt élvez.

  • Tankok indultak Kairó és Szuez központjába. Mubarak a rend helyreállítására utasíthatta őket a kijárási tilalom életbe lépésével, de a tüntetők ujjongva fogadják őket, mert azt remélik, hogy melléjük állnak a rendőrök ellen. (Guardian)

  • Az egyiptomi fővárosban (ahol Budapestnél egy órával később van) már besötétedett, így még nehezebb követni a pillanatról pillanatra változó helyzetet. Az al-Dzsazíra közvetítésében csak a sötétben gomolygó még sötétebb füstöt látni, és néha lángnyelveket. Folyamatosan hallatszanak robbantások és fegyverropogás is, de lehetetlen megmondani, hogy ezek honnét és kitől származnak.

  • Az al Dzsazíra ebben a percben számolt be róla, hogy Kairóban füst tör elő a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt épületéből. Hogy az épületben tűz van-e, vagy csak könnygázkonténereket dobtak be, egyelőre nem tudható. A kormánypárt székháza mindenesetre az Egyiptomot uraló politikai rezsim ikonikus épülete, így ami ott történik, annak nagyon erős jelképes üzenete van.

  • William Hague brit külügyminiszter arra kérte mindkét oldalt, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. "Fontos elismerni, hogy az érintett embereknek legitim sérelmeik vannak, mind gazdasági, mind politikai értelemben. Fontos, hogy a hatóságok felmutassák a jövőbeli reformok reményét. Ezzel lehet válaszolni erre a helyzetre, nem elnyomással" - mondta. (Guardian)

  • A most már napok óta tartó egyiptomi tüntetések egyik legérdekesebb aspektusa a Mubarak-rezsimet támogató nyugati országok helyzete. Egyiptomot Amerika és az EU is megbízható partnernek tekinti - alig néhány órával a zavargások kitürés előtt épp Orbán Viktor magyar miniszterelnök vizitált a harminc éve hatalmon évő diktátornál.

    Egyiptom ugyan diktatúra, án szemben például Iránnal, évtizedek óta megbízható politikai és üzleti partner. A jelentősebb arab országok közül egyben az egyetlen, amely még Izraellel is hajlandó volt békét kötni. Ha ez a kényes egyensúly felbomlana, annak minden bizonnyal beláthatatlan következményei lennének mind a Közel-Keleten, mind az egész világon.

    Ezért a nyugati hatalmak - szemben a néhány héttel ezelőtti tunéziai eseményekkel - nem hogy nem állnak a tüntetők mellé, de néhány nyilatkozatukkal még támogatták is Mubarakot. A békés megoldás jelentőségének hangsúlyozásán kívül másra nem is futotta, viszont volt néhány nyíltan diktatúrapárti nyilatkozat is, például Franco Frattini olasz külügyminisztertől és Joe Biden amerikai alelnöktől, akinek talán csak a nyelve botlott meg, amikor egy újságírónak azt mondta, hogy Mubarak nem is diktátor.

    Kérdés, hogy ha a tüntetők elkezdenek nyerésre állni, változik-e a nyugati hozzáállás. Amennyiben nem, biztosak lehetnek abban, hogy egy esetleges új egyiptomi rezsim minimum gyanakodva fog rájuk tekinteni.

  • Könnygázt vetett be a tunéziai rohamrendőrség péntek délután a tuniszi kormányszékház előtt összegyűlt tüntetők ellen. A tüntetők előzőleg kövekkel dobálták meg az épületet. Tunéziában előző nap átalakították meg az ideiglenes kormányt, amelyből távoztak az elűzött Zin el-Abidin ben Ali elnök pártjának tagjai. Az átmeneti kabinet feje, Mohamed Gannúsi - Ben Ali utolsó miniszterelnöke - azonban megőrizte tisztségét. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Jordániában is folytatódnak a tüntetések

    Ammánban és Jordánia több más városában is tüntetések kezdődtek a pénteki ima után, a demonstrálók azt követelik, hogy a király váltsa a kormányfőt, írta az MTI. A tüntetések már a harmadik hétvégén zajlanak békésen Irbid, Zarka, Adzslún, Mafrak, Karak, Diban, Maán és Akaba városokban. A szervezők között szakszervezetek, ellenzéki iszlamista pártok és társadalmi mozgalmak vannak. A jordán megmozdulások békések, a rendőrök vizet osztanak a tüntetőknek. Részletek >>>

  • Ebben a pillanatban életbe lépett a kijárási tilalom, a tüntetők az al-Dzsazíra felvételein egyelőre egy rendőrségi járművet próbálnak belökni a Nílusba. (Guardian)

  • Az al-Dzsazíra kairói irodaépületébe behatoltak a rendőrök, felszólították őket, hogy ne sugározzák élőben a tüntetéseket. A rendőrök az esti ima idejére nem bántják az épület előtt összegyűlt tüntetőket.

  • cikkünk a témában:

    Az USA támogatta az egyiptomi ellenzéket

    Az Egyesült Államok több millió dollárral támogatta az egyiptomi demokratikus szervezeteket Hoszni Mubarak elnökkel szemben - írta az Aftenposten című norvég napilap pénteken a Wikileakstől kapott információkra hivatkozva.

  • Hoszni Mubarak elnök perceken belül beszélni fog, feltehetően az állami tévében. (Guardian)

  • Az előbb idézett Facebook-csoport szerint eltűntek a rendőrök a kairói tüntetések központjaként szolgáló Tahrir-térről. Minden bizonnyal nem visszavonulóról van szó, hanem csak arról, hogy az ezekben a percekben életbe lépő kijárási tilalmat a Mubarak által az utcákra vezényelt katonaság fogja betartatni. Nagy kérdés, hogy lesznek erre képesek, hiszen vannak olyan hírek, hogy több nagyvárosban, például Szuezben és Alexandriában a tüntetők gyakorlatilag átvették a hatalmat.

  • Az Egyesült Államok több millió dollárral támogatta az egyiptomi demokratikus szervezeteket Hoszni Mubarak elnökkel szemben, írta az Aftenposten című norvég napilap pénteken a WikiLeakstől kapott információkra hivatkozva. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) 2008-ban 66,5, 2009-ben pedig 75 millió dollárt irányzott elő a demokráciát és jó kormányzást célzó egyiptomi programok támogatására egy, a kairói amerikai nagykövetségén 2007. december 6-án kelt diplomáciai távirat szerint.

    "Mubarak mélységesen kételkedő az Egyesült Államok demokráciát terjesztő szerepével kapcsolatban - szerepelt egy 2007. október 9-ei táviratban. - Mindenesetre az amerikai kormányprogramok az egyiptomi változás jegyében segítenek a demokratikus intézmények létrehozásában és az egyének hangjának felerősítésében."

  • Musztafa el-Fekki, az alsóház külügyi bizottságának elnöke példátlan reformokat követelt Hoszni Mubaraktól, hogy elkerülje a forradalmat. Szerinte egyedül az elnök képes véget vetni a mostani eseményeknek. Korábban kormányzati források jelezték, hogy a négy napja kirobbant tüntetések óta nyilvánosan nem mutatkozó Mubarak kiáll majd az emberek elé.

  • A dolgok jelenlegi állása szerint a két legjobb forrás az egyiptomi eseményekről az Al-Dzsazíra angol nyelvű adása és a Facebook. Ez utóbbin a "We are all Khaled Said" nevű oldal közli a legfrissebb információkat. Khaled Said egy alexandriai fiatalember volt, akit tavaly vertek halálra egyiptomi rendőrök egy internetkávézóban.

    Mivel az internetet Egyiptomban gyakorlatilag lekapcsolták, a külföldi újságírókat a rendőrök vagy megverik, vagy akadályozzák a munkájukat, kérdés, hogy meddig fognak egyáltalán hírek érkezni az országból.

  • Az al-Dzsazíra képei szerint páncélosokkal katonák jelentek meg az utcákon, azonban egyelőre még nem avatkoztak be. Az állami tévé szerint Hoszni Mubarak elnök arra kérte a hadsereget, hogy a rendőrség mellett biztosítsa az utcákat. Feltehetően a katonák segítségével léptetik életbe a kijárási tilalmat.

  • Az egyiptomi kormányzat helyi idő szerint este hattól (magyar idő szerint öttől) másnap reggel 7 óráig kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában és Szuezben a középületek védelmében, de ettől nem látni kevesebb tüntetőt az utcákon. (al-Dzsazíra)

     
  • Hivatalos források ezt nem erősítették meg, de a tüntetések Facebook oldala szerint Damanhour központját is a tüntetők ellenőrzik, míg a turisták által kedvelt Hurghadában külföldiek és turisták is utcára vonultak Mubarak távozását követelte.

  • A kormányzó NDP több irodáját is felgyújtották a Kairótól 120 kilométerre lévő al-Mansourában és az ennél is távolabbi Daniette-ben. (Guardian)

  • "Kétszáz rendőr nézett szembe ezer tüntetővel, az összecsapások két órán át tartottak, akkor azonban egy ennél is nagyobb tömeg érkezett egy másik irányból. A rendőrök könnygázzal és gumilövedékkel próbálták visszatartani őket, de végül nem jártak sikerrel.

    A rendőrök feladták, és végül a tüntetők vizet adtak nekik, beszélgettek, nagyon békés volt. Több száz tüntető imádkozott az utcán" - számolt be Peter Bouckaert, a Human Right Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyik vezetője az Alexandria egyik pontjánt történt eseményekről. Mint írja, a közelben mindenhol Mubarak, és a fia, Gamal elleni jelszavakat skandálnak, rendőröket sehol sem látni. (Guardian)

  • Alexandriában a tüntetők több helyen elkaptak rendőröket, akiket a saját gumibotjaikkal ütnek. A demonstrálók több ponton is létszámbeli fölénybe kerültek, rendőrségi járműveket gyújtottak fel. (Al-Dzsazíra)

  • A tüntetők a katonákat követelték, hogy álljanak melléjük a rendőrök ellen. "Hol a hadsereg? Gyertek, nézzétek meg, hogy mit csinál velünk a rendőrség. A hadsereget akarjuk, a hadsereget akarjuk" - skándálták Kairóban. (Reuters)

  • cikkünk a témában:

    Óriási tömeg forrong Egyiptom-szerte

    Olvassa el, mi történt eddig a péntekre beharangozott egyiptomi tüntetéseken.