Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány repülőgépet küld az Egyiptomban rekedt ausztrálokért. A gép szerdán hagyja el Kairót. A brit külügyminisztérium is küld egy járatot Kairóba szerdán, hogy hazaszállítsa azokat a brit állampolgárokat, akik máshogy nem tudják megoldani a hazautazást. Görögország katonai repülőt küldött 215 görög állampolgár evakuálására Egyiptomból. (CNN)

  • A több mint harminc éve hatalmon lévő jemeni elnök, Ali Abdalláh Száleh azt mondta: nem próbálja meghosszabbítani elnöki mandátumát és átörökíteni sem akarja a hatalmat a fiára. Az előző héten az ő menesztését is több ezer tüntető követelte Jemenben. Száleh mandátuma 2013-ban jár le. (Reuters, BBC)

  • A BCC kairói tudósítója szerint kétezer ember töltötte az éjszakát a Tahrír téren. Bár a tüntetők körében az az általános vélemény, hogy Mubarak bejelentése kevés, azonnal távoznia kellene, a BBC munaktársa szerint hallani lehetett a téren néhány olyan halkabb hangot is, amelyek szerint itt az idő hátrébb lépni, és elfogadni, amit Mubarak ígért.

     
  • Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán azt mondta: mást kellene tennie Mubaraknak, mint amit bejelentett előző este. Erdogan már kedden is arra szólította fel Mubarakot, hogy hallgasson a népére, és teljesítse annak változásra irányuló követelését.

  • A Tahrír téri tüntetők már elkezdtek készülődni az újabb, tüntetéssel telő napra. A hadsereg tankjaival továbbra is ott állomásozik a téren és környékén. (al-Dzsazíra)

  • 12 ember sérült meg kedden Alexandriában a tüntetők és Mubarak támogatói közötti összecsapásokkban, nyilatkozta egy ellenzéki csoport vezetője. (CNN)

  • Az állami tévé szerdára virradó éjszaka a Mubakarak melletti tüntetést vetítette. A tévében mutatott tüntetők hősnek nevezték Mubarakot és felelőtlenséggel vádolták a kormányellenes nézeteket vallókat. (al-Dzsazíra)

  • Nem sokkal Mubarak elnök beszéde után Barack Obama is a nyilvánosság elé állt a washingtoni Fehér Házban. Az amerikai elnök rövid beszédét az egyiptomi hadsereg dicséretével kezdte, gyakorlatilag köszönetet mondott a katonáknak, amiért az utóbbi néhány napban jól végezték a munkájukat, és fenttartották a rendet. Ezzel talán azt akarta elérni, hogy a bármilyen egyiptomi változásban minden bizonnyal kulcsszerephez jutó hadsereg továbbra is Amerika-barát vonalon maradjon.

    Obama arról is beszélt, hogy mára világossá vált, Egyiptomban alapvető változásokra van szükség. Azt is hozzátette, hogy ezeknek a változásoknak gyökereseknek, békéseknek és gyorsaknak kell lenniük. Különösen az utolsó kitétel fontos, mivel ezzel arra utalhatott - bár ezt nem mondta ki egyértelműen - hogy Washington szerint Mubaraknak a szeptemberi elnkválasztásig sem kellene a helyén maradnia, ahogy azt ő szeretné.

    Was3685352
  • A BBC tudósítójának azt mondta a Tahrír téren egy asszony, hogy attól fél, Mubarak beszéde megosztja majd az eddig egységesen a távozását követelő tüntetőket. Erre utalhat az is, hogy egy másik demonstráló haladásnak értékelte a beszédet, és úgy vélte, esélyt kell adni az elnöknek, hogy betartsa ígéretét.  "Az ígérete, hogy nem indul újra az elnökségért már haladás. Gondoskodunk róla, hogy tartsa is be" - mondta.

  • Az állami tévében még mindig olyan képsorokat mutatnak, amelyeken Mubarak egyiptomiakkal találkozik, gyerekekkel fényképezkedik. (Guardian)

  • A Tahrír téren minden békés, sok tüntető már a lefekvéshez készülődik a felállított sátrakban. Az al-Dzsazíra egyik riportere ugyanakkor távozóban a tér felé tartó motoros bandákkal találkozott, akiket "Szeretjük Hosznit, szeretünk elnökünk!" jelszavakat skandáló, nagyjából háromszáz tüntető is kísér. A közeli szállódák biztonsági szolgálata idegesnek tűnik, és a katonák is készülődnek a tér körül. (Guardian)

  • A hadsereg megfékezte a további összecsapásokat a tüntetők és az ellentüntetők között Alexandria központjában, de még mindig feszült a légkör, jelentette a BBC tudósítója. Az al-Dzsazíra felvételein köveket dobáló embereket mutattak, akik azonban elszaladtak, amikor a katonák a levegőbe lőttek és egy tank is megindult feléjük.

    A Guardian tudósítója szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az otthonukat védő önszerveződő civil osztagok tagjai közül támadtak a kormányellenes tüntetőkre.

  • Barack Obama amerikai elnök fél órán át beszélt telefonon Mubarakkal kedd este, tájékoztatott a Fehér Ház. Azt ugyanakkor nem árulták el, hogy a beszélgetés még az egyiptomi elnök beszéde előtt vagy után történt. (BBC)

  • Mubarak elnök mellett tüntetők indultak a Tahrír téren demonstrálók irányába, állítja az al-Arabíja egyik tudósítója. Több forrás szerint is kisebb összetűzések voltak Alexandriában is a tüntetők két csoportja között.

  • Az MSNBC amerikai tévécsatorna megerősítette, hogy Mubarak kedd esti beszédét nem élőben közvetítette az egyiptomi állami televízió. Azt azonban nem tudni, hogy mikor és hol vették fel az elnök beszédét. Azt sem tudni, most hol tartózkodik, bár a legmegbízhatóbb tippek szerint a Sínai-félsziget turisták körében is népszerű, könnyen ellenőrizhető üdülőhelyén, Sarm el-Sejkben van.

  • Az ellenzék vezéralakja, Mohamed el-Baradei szerint Mubarak elnök közel sem teljesítette a tüntetők követeléseit. Trükknek nevezte bejelentését, hogy nem indul újra szeptemberben, szerinte így próbál hatalmon maradni. Baradei azt akarja, hogy Mubarak azonnal mondjon le, és adja át a hatalmat egy ügyvezető kormánynak, amíg ki nem írják a választásokat. (CNN)

  • Mubarak kedd esti tévébeszéde után a CNN-en megszólalt Amr Músza, az arab országokat tömörítő Arab Liga főtitkára is. Az egyiptomi politikus szerint Mubarak beígért visszavonulásával új helyzet állt elő, amelyet most óvatosan mérlegelni kell.

    000 Nic528743

    Músza Mubarak segítségével jutott a nemzetközi szervezet élére, sokak szerint éppen azért, hogy ne tudjon otthon ellenzéki mozgalmat szervezni. Most a CNN kérdésére azt mondta, a következő hetekben komolyan elgondolkozik azon, hogy elinduljon-e a szeptemberi elnökválasztáson.

  • Szúró fegyverekkel érkező emberek támadták meg a kormányellenes tüntetőket Port Saidban, miután a hadsereg visszahúzódott az utcákról. (al-Dzsazíra)

  • Barack Obama amerikai elnök órákon belül állásfoglalást ad ki az egyiptomi helyzettel kapcsolatban. Obama utoljára pénteken szólalt meg nyilvánosan a kérdésben, Mubarak beszédét a külpolitikai tanácsadi társaságában nézte végig a Fehér Házban.

  • Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke, a nap közben Mubarak lemondását követelő John Kerry szenátor szerint az egyiptomi elnök fontos bejelentést tett. Szerinte most a hadsereggel és a civilekkel együttműködve egy átmeneti kormányt kellene felállítaniuk, de csak utána derül ki, hogy az egyiptomi nép követeléseit ki tudják-e elégíteni ennyivel. Az egyiptomi nép írja Egyiptom történetének következő fejezetét, mondta. (BBC)

  • Szemtanúk szerint Mubarak beszéde után a kormányellenes tüntetők csaptak össze az elnököt támogató demonstrálókkal, akik a "Reform, reform, veled vagyunk!" jelszavakat skandálták. Az al-Dzsazíra úgy tudja, hogy a katonák a levegőbe lőttek, így vették elejét a komolyabb összetűzéseknek.

  • Mámun Fandy egyiptomi tudós szerint ha Mubarak még az előző héten mondja el ezt a beszédet, akkor már akár csillapodhatott is volna a helyzet. Szerinte nem tanultak Ben Ali tunéziai diktátor esetéből, és a történet vége is ugyanaz lesz, mint Ben Ali esetében (aki Szaúd-Arábia menekült repülőn). (BBC)

  • A Tahrír téren egyesek már a keddi, egymilliósnál is nagyobb tüntetést is túlszárnyaló demonstrációt szerveznek péntekre az elnöki palota elé. Mások azonban nem várnának, már holnap a mainál is nagyobb tömeget szeretnének az utcákon. (BBC, Guardian)

  • Amerikai tisztivselők úgy érzik, hogy már nem elég, ha Mubarak szeptemberben áll félre. Nyugati diplomaták egyetértenek az amerikai külügyminisztériummal abban, hogy Mubaraknak már most mennie kell, addig nem lehetnek reformok, amíg ő áll az ország élén, jelentette a BBC tudósítója. Hivatalos forrásból ugyanakkor nem erősítették meg ezeket az információkat.

  • A tüntetők már Mubarak beszéde közben dühösen reagáltak arra, hogy az elnök szeptemberig kitöltené mandátumát. Sokan a cipőjüket lengették és dobálták a téren felállított hatalmas kivetítő felé - ez az arab világban súlyos sértésnek számít. (Guardian)

  • Hivatalosan nem kommentálták Mubarak beszédét Washingtonban, de a BBC tudósítója szerint magánbeszélgetéseken több tisztviselő túl kevésnek, és túl későinek érezte a bejelentést.

  • Az állami tévében Mubarak elnöki éveiből összeválogatott felvételeket adnak, egyfajta visszatekintést, bár azt még nem lehet kijelenteni, hogy búcsúztatnák az elnököt. (Guardian)

  • A beszédben Mubarak együttérzést próbált mutatni a tüntetőkkel, ugyanakkor egyben azt is sugallta (feltehetően a Muzulmán Testvériségre utalva), hogy politikai erők manipulálták őket. A tömeget láthatóan nem nyugtatta meg az elnök bejelentése, a beszéd után "Távozz, távozz!" és "Kifelé!" jelszavakat skandálnak. (Guardian)

  • Mubarak arra is utalt beszéde végén, hogy nem fog elmenekülni, mint a tunéziai diktátor Ben Ali. "Egyiptomi földön fogok meghalni" - jelentette ki. "Mindig is ezért az országért harcoltam. A történelem ítél majd meg engem és az örökségemet" - zárta beszédét.

  • Mubarak szerint őszinte fiatalok kezdték a tüntetéseket, de aztán rátelepedtek olyanok, akik hasznot akartak húzni belőle. "A tüntetéseket politikai erők manipulálták és mozgatták" - mondta. Mint mondta, bizonyos politikai erők hátat fordítottak a párbeszédnek, pedig felkérte alelnökét, hogy kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel. Beszédét ezért is intézi közvetlenül a néphez.