Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy, a tüntetésre tartó egyiptomi tweetje szerint nincs nyoma rendőröknek - közlekedésinek vagy rohamrendőrnek, vagy bármilyennek - Kairó központjában, a Tahrír tér környékén. A rezsim a pénteki vérengzés után vonta vissza a rendőrséget az utcákról, és bár hétfőn elvileg vissza kellett volna térniük, a rendőri jelenlét nem jellemző.

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint Alexandriában gyakorlatilag megszűnt az állami kontroll, az utcákon karszallagot viselő civilek tartják fenn a rendet.

  • Az al-Jazeera értesülései szerint magyar idő szerint délelőtt tizenegykor sajtótájékoztatót tart az al-Vafd párt, Egyiptom legnagyobb liberális ellenzéki pártja.

  • A Reuters jelentése szerint az izraeli sajtóban még mindig a bizonytalanság a fő téma. A Maariv egyik publicistája cikkében árulással vádolta az Egyesült Államokat, amiért Obama és külügyminisztere, Hillary Clinton "naív diplomáciát folytat" figyelmen kívül hagyva a kockázatokat. Kik adták nekik a tanácsot, hogy "tüzeljék az Egyiptom utcáin dühöngő csőcseléket és annak az embernek a fejét követeljék, aki öt perce még szövetségesük, a Közel-Kelet egyetlen értelmes hangja volt", tette fel a kérdést a lap publicistája.

  • A BBC egyik tudósítója szerint az egyiptomi hatóságok már a reptéren elkobozzák a kamerákat és minden egyéb technikai eszközt az országba érkező újságíróktól.

  • A Human Rights Watch egyik vezetője aggasztónak tartja, hogy a hadsereg, ígérete ellenére, akadályozza a tüntetést. "Lezárták Kairó körútjait is. Ennyit arról, hogy nem akadályozzák meg az embereket, hogy kifejezzék jogos sérelmeiket" - nyilatkozta Peter Bouckaert.

  • A tüntetők bizakodnak, hogy Mubarak órákon belül távozik a hatalomból - írja jack Shenker a Gurdiannek Egyiptomból. A kormány újabb és újabb ötlete, hogy megakadályozza a mai tüntetést, nem fog eredményt hozni - jósolja Shenker. Már most több tízezren vannak a téren, jóval többen, mint az eddigi napokon ezekben az órákban. Folyamatosan ezrek áramolnak a legkülönbözőbb irányokból - számol be a brit újságíró.

    Nic534401
  • A frissen kinevezett pénzügyminiszter a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a helyzet nagyon komoly, de egyelőre kezelhető. "A kormánynak egyértelmű terve" van a munkanélküliség, a szegénység és a korrupció legyőzésére.

    Mubarak nagyon határozott ember. "Ne felejtsék el, hogy Mubarak egy harcos" - nyilatkozta.

  • Lezárták az Alexandria és Kairó közötti utakat, hogy megakadályozzák az egyiptomiakat, hogy részt vegyenek a mai tüntetésen. A vonatokat már hétfőn leállították.

  • Ötven egyiptomi jogvédő szervezet levélben kérte Mubarak elnököt, hogy mondjon le hatalmáról.

  • Az egyiptomi állami tévé folyamatosan próbálja lebeszélni az embereket, hogy részt vegyenek a mai tüntetésen. Meghívott vendégek könyörögnek, hogy álljanak le a tüntetők, és Isten óvja a népet, mások azzal fenyegetőznek, hogy vérbe fogják fojtani a mai tüntetést.

  • Egyelőre kevés katona van a Tahrir tér környékén. Rendőröket egyáltalán nem látni a környéken. A mobilok egyelőre működnek, de internet nincs - számolt be egy tüntető az al-Dzsazírának.

  • Az egyiptomiak szerint fogytán van az élelem, mert zárva vannak a boltok - írja a Twitteren Nick Kristof, a The New York Times helyszíni tudósítója.

  • A BBC tudósítója szerint a hadsereg bejelentése, hogy nem lép fel erőszakosan a tüntetőkkel szemben, egyértelműen azt jelzi, hogy nem támogatja tovább Mubarakot. Jon Leyne szerint Mubaraknak maximum napjai lehetnek már csak hátra, de akár órákon belül is elveszítheti hatalmát.

  • A BBC-nek egy tüntető azt mondta, hogy legalább 8-10 ezer ember aludt a Tahrir téren keddre virradóra. "Egyre több a sátor. Jól érezzük magunkat, mindenki ünnepi hangulatban van".

  • Az egyiptomi állami televízió szerint egyre több embert nem tudnak ellátni a kórházakban. Az állami tévé elkeseredett vesebetegeket mutat, akik nem tudnak eljutni a kórházba dialízisre. A televízió ezért arra próbálja rábeszélni az egyiptomiakat, hogy ne menjenek ki az utcákra, inkább maradjanak otthon, és térjenek vissza régi, biztonságos életükhöz.

  • Folyamatosan gyülekeznek az emberek Kairóban a Tahrir térre. Az egyiptomiak ma készülnek az eddigi legnagyobb tüntetésre, a cél, hogy egymillió ember vonuljon az utcára.

  • A bizonytalan belpolitikai helyzet miatt az amerikai labdarúgó-válogatott nem utazik el Kairóba, ahol február 9-én  barátságos mérkőzést játszott volna a hatszoros Afrika-bajnok egyiptomi csapattal, közölte hétfőn Sunil Gulati, az Egyesült Államok labdarúgó-szövetségének elnöke. "A jelenlegi helyzetben a felek megállapodtak, hogy lemondják a mérkőzést" - írta Gulati, aki megköszönte az Egyiptomi Labdarúgó-szövetség és az amerikai külügyminisztérium által nyújtott segítséget a végső döntés kialakításában. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A nyaralóhelyeken nincs forradalom

    Az egyiptomi Hurghadán nyugalom uralkodik. A tüntetések és zavargások annyiban éreztetik hatásukat, hogy egyre kevesebb az üzemanyag, nincs internetkapcsolat, és a bankok zárva tartanak. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A Google üzenetrögzítőket indított az egyiptomi twitelőknek

    Az egyiptomi hatóságok lehetetlenné tették a hozzáférést az internethez, és zavarják a mobiltelefon-szolgáltatást napok óta. A Google ezért speciális szolgáltatást indított, amelynek révén az egyiptomiak internet nélkül is eljuttathatják üzeneteiket a Twitterre. Három nemzetközi telefonvonalat (+16504194196, +390662207294, +97316199855) létesítettek, amelyeken hangüzenetet lehet hagyni, és ezeket automatikusan átküldik a Twitter honlapjára. Az érdeklődők ugyanezeket a számokat felhívva meghallgathatják az üzeneteket, vagy bárhol a világban elolvashatják a twitter.com/speak2tweet című oldalon. (MTI)

  • Egy kisebb Mubarak-párti csoport jelent meg Kairó központjában. A tüntetések kezdete óta ez az első eset, hogy kormánypárti tüntetők tűnnek fel az utcákon. (al-Dzsazíra)

  • Csütörtökön gyakorlatilag megszűnt az internetszolgáltatás Egyiptomban, a négy nagy szolgáltató – a Link Egypt, a Vodafone/Raya, a Telecom Egypt és az Etisalat Misr – által üzemeltetett oldalak elérhetetlenné váltak, és a cégek helyi ügyfelei sem fértek hozzá az internethez. Egyetlen kisebb szolgáltató, a Noor Group (amely többek között az egyiptomi értéktőzsde oldalát is hosztolja) maradt talpon, de a legfrisseb hírek szerint mostanra ez a szolgáltató is leállt. (BBC)

  • A Human Right Watch adatai szerint a tüntetéseken már legalább 174 ember meghalt - ezt két alexandriai, két kairói és egy szuezi kórház felkeresése után állapították meg, de a halottak száma ennél magasabb is lehet. (BBC)

  • A BBC egyik helyi tudósítója úgy értesült, hogy a kormány egy magasrangú tagja magyar idő szerint kedden délben állítólag tárgyalna a tüntetők egyik vezetőjével, amit a téren elhelyezett kivetítőkön közvetítenének is.

  • A tüntetők felállítottak négy óriáskívetítőt, és azon figyelik az al-Dzsazíra adását. (al-Dzsazíra)

  • A Kairóban tartózkodó legendás színész, Omar Sharif ismét megszólalt. Szerinte a tüntetők egy dolgot akarnak, az elnök távozását. "Ez az elsődleges. Azt nem tudják, mit akarnak, ha ez megtörténik. Én magam sem tudom" - mondta. (BBC)

    Omar Sharif
    Omar Sharif
  • "Nem foglalunk állást az utcákon tüntetők és a kormányzat között" - mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház sajtószóvivője. Szerinte régóta jogos követelései vannak az egyiptomi népnek, ezekre megfelelő választ kell adni. "Nem a kinevezések számítanak, hanem a tettek" - reagált az új kormány felállására. A sokat emlegetett rendezett átmenet széleskörű tárgyalások a jelenlegi kormány részvételével.

    Nem az Egyesült Államok dönti el, hogy ki van a szavazólapon, reagált arra, hogy ki van a szavazólapon, reagált arra a kérdésre a sajtótájékoztatóján, hogy tesznek-e lépéseket, hogy Hoszni Mubarak ne induljon a szeptemberi elnökválasztáson. Szerinte azt sem nekik kell meghatározniuk, hogy mit jelent a változás, amelyre Egyiptomnak szüksége van. (BBC)

  • Amr Musza, az Arab Liga főtitkára hétfőn az AFP hírügynökségnek nyilatkozva egy "békés", "egyik korszakból a másikba átvezető" átmenetre szólított fel Egyiptomban. (MTI)

  • Frank Wisner, az Egyesült Államok korábbi egyiptomi nagykövetét Kairóba küldték, hogy találkozzon a kormánnyal, és tájékozódjon a helyzetről,t tájékoztatott a külügyminisztérium. Ennél többet nem árultak el, szerintük Wisnernek lehetősége lesz megerősíteni az Egyiptomnak szóló amerikai üzenetet. (Guardian, BBC)